Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 618
79%

Ne, nenavštěvuji 1 777
21%

Celkový počet hlasů: 8395


Aby nohy neklouzaly

28.01.2014 12:04

Zasněžená silniceLeden se nám přehoupnul do druhé poloviny a zima o sobě stále nedává vědět. Jediná změna co nastala je, že mírně přituhlo. V nížinách se stále drží teploty nad nulou i přes noc. Pouze v horských oblastech se nyní začíná objevovat díky nižším teplotám sníh. Ve většině případů je to však sníh technický. Teploty, které se přes noc a ráno pohybují kolem nuly, mohou být velmi zrádné. A to především pro řidiče motorových i nemotorových vozidel. Mohou se objevovat namrzlé vozovky, mrznoucí mlhy, pokud do toho naprší, tak i ledovka. Proto je dobré občas vytáhnout posypový materiál. Ten bychom už měli mít nachystaný. Namrznout může i chodníček, po kterém chodíme do zahrady, ať už na procházku, se zbytky na kompost nebo dosypat ptáčkům zob. Čím tedy sypat?

  • Sůl – ta se používá pouze při sněhové pokrývce do tří centimetrů. Posypová sůl se také používá na náledí. Neúčinkuje okamžitě. Účinkuje až po chvíli. Proto se používá jako prevence.
  • Písek – ten lze využít při námraze nebo drobné sněhové pokrývce. Ve většině případů jej máme na zahradě. A to buďto jako zbytek po stavbě, nebo na hraní pro děti. Proto je to dobrý společník, pokud nejsme připraveni.
  • Štěrk – tento posypový materiál má podobné vlastnosti jako písek. Je pouze drsnější. Proto jej můžeme použít na náledí a bude mít větší účinnost.
  • Chemické prostředky – způsobují fyzikálně chemickou změnu sněhu nebo ledu. Tím dochází k tání. Tyto směsi se však nesmí v některých chráněných oblastech používat. Nejsou totiž příliš ekologické.

Dále můžeme využívat několik posypů, které nalezneme doma. Můžeme využít drobný štěrk a písek, jako posypový materiál můžeme také využít popel z krbových kamen. Ten je vysoce účinným posypovým materiálem. Účinná je také mechanická údržba silnice - hrablo nebo benzínové stroje na sníh. Všechny posypové materiály, aby byly dobře použitelné, musíme uskladnit v dobře přístupné a nezamrzající místnosti. V místech, kde máme záhon nebo zasazené rostliny bychom si měli dávat pozor. Sůl nám půdu znehodnotí, a pokud se dostane až k rostlinám, může je snadno zahubit. Jako posypový materiál zde raději používáme písek nebo popel. Před domem míváme často zasazeny tůjky, stromky nebo keře. Pokud tomu tak je, opět nepoužíváme sůl. Druhou, možná lepší variantou je fólie. Tou zabezpečíme stromky a nejbližší půdu kolem nich. Tím zamezíme, aby se k nim sůl dostala. Zároveň tyto stromky neohrozí ani projíždějící auta kolem, kterým mohou kusy soli a podobných látek odlétat od kol. Pokud máme dostatek písku a popele nebo štěrku, jsme dokonale připraveni, abychom zabránili nehodám a pádům.

 

Autor: Radim Dvořák