Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Botanická zahrada Na Slupi vystavuje stovky orchidejí

02.11.2011 09:57

Stovky druhů orchidejí vystavuje od 28. října do 13. listopadu Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze Na Slupi. V tropickém skleníku bude možné vidět například orchideje ohodnocené na evropských výstavách.
Jde o rostliny podobné střevíčníkům, kterých rostlo v českých lesích značné množství, než jsme je téměř vyhubili. K zajímavým orchidejím patří také Platystele ornata s květy velkými okolo tří milimetrů nebo naopak rod Cattleya, který má naopak květy zhruba třistakrát větší.
Vystavené budou vedle druhů vzácných i druhy naprosto běžné. Návštěvníci si budou moci mnohé z nich zakoupit a zpříjemnit si jimi prostředí svých bytů. Dostane se jim i rad ohledně jejich pěstování. Pěstování orchidejí není žádná věda a v ceně od 200 do 500 korun je možné si zakoupit rostlinu nenáročnou, kvetoucí i půl roku.
Jeden z druhů této vstavačovité rostliny s kořeny připomínajícími varlata se v minulosti užíval k podpoře potence a podle toho také rostliny dostaly český název odvozený od slova vstávat. Účinek této orchideje byl prý znám už v dobách Petra Voka z Rožmberka, současníka habsburského císaře Rudolfa II.
Kořeny prý sice pomáhaly, ale měly nepříznivé vedlejší účinky - ničily játra. Tato orchidea sice bude mezi vystavenými rostlinami, na prodej ale nikoliv.