Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Bršlice kozí noha ? Ano, je to rostlina :)

30.10.2013 16:06

BrušniceBršlice kozí noha je rostlina, kterou můžeme také znát pod jmény kerhák nebo kohátek. Patří do čeledi miskovité a je často viděna na zahradách, kde je považována za plevel. Roste především na neudržovaných a zanedbaných zahradách, mimo zahrady roste v lesích a to převážně v lužních, listnatých a smíšených nebo na pasekách. I přes to, že je považována za velmi nepříjemný plevel ji můžeme využít. Málo lidí totiž ví, že je to léčivá rostlina, která se dá snadno využít a zpracovat v kuchyni.

Využíváme především mladé listy. Dříve se bršlice využívala na jaře, kdy ještě nerostla zelenina. Bršlice byla snadnou a chutnou náhradou. Jak ji můžeme připravit? Lístky nasekáme najemno a můžeme posypat chleba s pomazánkou. Listy lze také využít v salátu. Nadrobno nasekané je lze použít do polévky místo pažitky. Využití má také stejné jako špenát.

Tato plevelná rostlina má spoustu zdravých látek uvnitř listů a působí silně močopudně. Také působí proti křečím. Dále se používá proti hemeroidům a zaníceným ranám. Užívání bršlice se doporučuje při léčbě revmatismu. Obklad ze syrových rozmačkaných listů se používá na bolest kloubů nebo na otoky a urychluje hojení ran. Dále lze bršlici využívat také pro hospodářská zvířata. Zde slouží jako krmivo.

Pokud ji i přes všechny tyto kladné vlastnosti chceme odstranit ze zahrady, stačí sekat. Jelikož je vytrvalá, bude růst znova a znova. Po několika posečeních to však vzdá. Další možností je orba. Ta musí být hluboká aspoň 10 cm, abychom ji z půdy dostaly. Pokud bude nižší, znovu poroste. Poslední možností je chemie, ta však působí i na druhy rostoucí v sousedství této rostliny, proto se nedoporučuje.

 

Autor: Radim Dvořák © goldbany - Fotolia.com