Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 625
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8406


Burčák

26.10.2013 10:12

Vinná révaPrávě teď je období, kdy máme posbírané hrozny a většinou také i vylisované. Už jen čekáme na burčák. To vše v případě, že vlastníme nějaký ten kus vinohradu. V opačném případě se právě nyní můžeme setkat se všudypřítomnými stánky, kde je vystaven burčák. Jak ale poznáme, že je burčák dobrý a že není zředěný? Nejjednodušší je si nechat nalít skleničku burčáku a potom se teprve rozmýšlet. Když zapojíme všechny smysly, tak vybereme výborný, chutný a nešizený burčák.

  • Zrak – pokud kupujeme burčák z bílých hroznů, měl by mít světle žlutou až mléčně bílou barvu. Také by měl být lehce zkalený. Ty kousky čehosi jsou kvasinky, které pravý burčák musí obsahovat. Pokud však bude burčák velmi světlý, skoro průhledný nebo narezlý, je smíchaný s vodou. Tmavý burčák je většinou buďto přešlý, nebo to není burčák z hroznů, ale z jablek. Dalším ukazatelem jsou bublinky. Burčák neustále pracuje, jakmile nám prodejce nalije vzorek, měla by se ve sklenici utvořit pěna a na stěnách být patrné bublinky. Na dně láhve, ve které burčák je, by se měly držet shluky kvasinek, proto je zde menší množství usazeniny.
  • Sluch – i tento smysl můžeme při ochutnávce využít. Pokud je burčák zralý, tak když si jej přiložíme k uchu, musíme slyšet příjemné šumění.
  • Čich – pokud cítíme hrozny a kvasný buket, je to v pořádku. Často se však stane, že spíše cítíme jablečný mošt. To je způsobeno tím, že je burčák z jablek a je falešně prodáván jako hroznový.
  • Chuť – každému chutná burčák v jiné fázi. V té ideální době by neměla převažovat ani sladká chuť (to je burčák na začátku a blíží se spíše moštu) ani chuť trpká (to už je burčák nastartovaný k tvorbě vína). Měli bychom cítit kyselinku a také teplotu. Burčák totiž vaří a tvoří se zde teplo; teplota je podobná teplotě člověka.

Při koupi je nejjednodušší vybrat si správné místo. Ve stáncích nám většinou prodají zředěný burčák. Proto je nejlepší zajít přímo k výrobci nebo do vinárny, kam chodíme celý rok a máme s víny dobrou zkušenost. Pokud si koupíme burčák, který je spíš sladký, můžeme jej nechat ještě nějaký den pracovat, pokud je situace opačná, už nám nic nepomůže. Pokud je už tak akorát a chceme jej konzumovat další den, vložíme jej do ledničky. Před požitím jej necháme chvíli na slunci, to pak údajně chutná nejlépe.

 

Autor: Radim Dvořák foto Fotolia.com