Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Bylinky na vlastní zahrádce? No samozřejmě !

22.08.2013 17:37

OstropestřecPěstování domácích bylinek a léčivek patří v poslední době mezi stále více se rozmáhající zálibu majitelů zahrad, zahrádek,ale i třeba jen větších balkonů.  Většina majitelů zahrad, kteří dříve kupovali v zahradnictvích vyšlechtěné okrasné rostliny a keře po čase zjistila, že bylinky na zahradě udělají spoustu parády, na pěstování jsou velmi nenáročné, vytrvalé a snesou i hrubší zacházení.

První boom pěstování bylinek přišel spíše „přes kuchyni“  - většina současných bylinkářů začínala na pěstování koření – obvykle bazalky nebo máty. Na pěstování těchto druhů bylinek stačili minimální znalosti, kousek  volného místa, a trocha péče. Tato skupina bylin je tak nenáročná, že k jejich pěstování postačoval i běžný květinový truhlík na balkoně nebo za oknem. Rychlé snadné, jednoduché – i pro naprosté zahradnické laiky. Jenže u těchto jednoduchých bylinek to rozhodně neskončilo.

Zhruba před dvěma lety začaly nabízet zahradnictví i internetové obchody s osivy i další, ne příliš známé druhy bylinek a koření. Možná to souviselo s nastupujícím kulinářským trendem a vařením z čerstvých surovin, možná to bylo způsobeno potřebou lidí a jejich návratu k přírodě. Na záhonech domácích pěstitelů se začaly  objevovat i méně známé druhy, některé z časů našich babiček. Na běžné bylinkové zahrádce teď můžeme narazit i na tak neobvyklé druhy, jako jsou benedikt, brutnák, kerblík, saturejka nebo třeba ostropestřec

Právě na příkladu Ostropeřce je možné krásně ilustrovat návrat k předkům a jejich pojetím pěstování bylinek.  S pěstováním této bodlákové dvouletky se v České republice začínalo už v 70-tých letech, ale postupně o ni zájem upadal, a zdálo se, že nakonec skončí pouze v herbářích botaniků. Opak je však pravdou, a ostropstřec  vídáme čím dál více v několik málo kusech nejen jako léčivou, ale i jako okrasnou rostlinu.  Jeho prokazatelné účinky jej ale spíše předurčují právě do oblasti léčivek. Jeho čaj je doporučován při nemoci jater a žlučníku, a to už po celá desetiletí

Naděje, že se na zahrádkách objeví další zapomenuté bylinky a koření je docela vysoká. A co Vy, už jste si sami oseli svůj bylinkový záhon ?

 

foto by © shovalp100 - Fotolia.com