Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8424


Co dělají rostliny v zimě

11.12.2013 12:55

Zahrada v ziměV prosinci je častá teplota pod bodem mrazu. Když ne přes den, tak určitě přes noc. Jen málo nocí v tomto ročním období je teplých. Častější je jev, kdy máme před domem několik centimetrů, v horách i metrů sněhu a celé dny i noci padají teploty někdy i pod -20°C. Často máme na zahradách okrasné rostliny, trávy, letničky, stromy a podobně. Stále častěji, díky otevřenému trhu máme na zahradě rostliny, které nejsou na naše klima zvyklé. Mnohdy se jedná o rostliny, které rostou v podobném klimatu. Například zimovzdorným bambusům vůbec nevadí mrazy, které u nás v zimě panují. Vadí jim mrazivý vítr. Tyto drobné změny mohou mít na rostliny velký vliv. Proto se o tyto druhy rostlin musíme postarat.

  • Zima s dostatkem sněhu. Tyto rostliny v zimě, kdy je dostatek sněhu, musíme zazimovat. Používají se k tomu různé textilie, stále nejčastěji však jehličí. Pokud máme rostliny zazimovány, trávy a keře povázány, zima s dvaceticentimetrovou pokrývkou sněhu jim nemůže uškodit.
  • Nedostatek sněhu. Takováto zima je stále častější v nížinatých územích naší republiky. Nedostatek sněhu může s mrazivým větrem způsobit omrzliny a úhyn dané rostliny. Proto ty choulostivější, které nejsou na naše klima zvyklé, zazimujeme pomocí chvojí. Zazimování je časté pro skalničky a rostliny nepůvodní.
  • Přebytek sněhu. Pokud máme dobře zazimované rostliny, může se nám zdát, že máme celou zimu pokoj. Stejně jako nedostatek sněhové pokrývky, může škodit i nadbytek sněhu. Tento problém nastává především v horských oblastech. Kde je často sněhu víc než dost. Odkopání sněhu u daných rostlin je nemožné. Proto se doporučuje pěstovat pouze rostliny, které zde mohou přežít. Další možností je pouze doufat, že to daná rostlina přežije a podmínkám se přizpůsobí. V nižších polohách, kde není sněhová pokrývka příliš vysoká, od rostlin sníh částečně odstraňujeme. Nemělo by na nich ležet více jak 20 cm sněhu.

Pokud jsme všechny rostliny zazimovali, máme z velké části hotovo a můžeme jen doufat v příznivou zimu. V opačném případě si budeme muset pořídit lopatu a pustit se do práce.

 

Autor: Radim Dvořák© Maroš Markovič - Fotolia.com