Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Co s trávníkem v zimě ?

28.01.2014 12:00

Sekání trávníkuLeden se rychle přiblížil k polovině měsíce. Na většině území se stále potýkáme s počasím, které spíše připomíná jaro. Teploty nad deset stupňů, mrzne pouze v noci a slunce se střídá s mraky. Sníh je však v nedohlednu. Beze sněhu také trochu trpí naše zahrádka. Je totiž zvyklá na sněhovou pokrývku, která ji chrání před mrazivým větrem, tvoří izolaci kořenů proti výkyvům teplot a podobně. Bez této sněhové pokrývky pak rostliny mohou trpět. Studený vítr může rostlinám vážně uškodit a mohou i uhynout. Podobně je na tom i náš trávník. Ten potřebuje správnou zimní péči.

V prosinci, konkrétně začátkem posledního měsíce roku, můžeme naposledy trávník pohnojit. Je to poslední příležitost ke hnojení. K tomuto kroku se uchylujeme pouze tehdy, pokud jsme hnojení nestihli na podzim. S dalším hnojením čekáme až do jara.

  • SNÍH - pokud žijeme v oblasti, kde je letos aspoň troška sněhu, patříme mezi ty šťastnější. V tomto případě dostal náš trávník izolaci, která mu pomůže přečkat zimu v klidu a bezpečí. Všeho moc škodí. Proto pozor na přebytek sněhu. V žádném případě sníh z trávníku neshrabáváme. Také jej nenahrnujeme na jedno místo. Příliš vysoká sněhová pokrývka vytvoří nepropustnou vrstvu, která je ideální pro bujení plísní. V nižších polohách nás sníh zatím neohrožuje. Není však všem dnům konec.
  • MRÁZ - ten je letos o něco častější než sníh. Je však stále spíše symbolem pro noc. Pokud mrzne i přes den, může se náš trávník krásně třpytit. To může svádět k procházce. Na zmrzlý trávník však v žádném případě nešlapeme. Jen mu tím ublížíme. Zmrzlá stébla se snadno zlomí. Zlomené stéblo pak na jaře seschne a může to být právě následkem chození po trávníku v zimě. Důsledkem je pak flekatý trávník. Další nepříjemností mohou být plísně; ty zlomená stébla přitahují. Pokud je to možné, snažíme se tedy chůzi po zmrzlém trávníku vynechat.

Po trávníku se snažíme nechodit ani tehdy, kdy teploty vyšplhají nad bod mrazu. Trávník potřebuje dostatek času na probuzení a zesílení. Oslabený trávník by mohl začít usychat. Pokud všechny tyto kroky dodržíme, trávník se nám za to na jaře odvděčí. Bude hustý a zelený. V březnu či dubnu pak můžeme začít s vertikulací.

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia.com