Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Co s zahradou na jaře ?

06.03.2013 08:40

Zima je zdá už definitivně na ústupu a spousta majitelů zahrad přemýšlí co letos budou dělat se svou zahradou. Zdaleka ne všichni jsou s jejím stavem spokojeni, a přemýšlí o změně. Zahrada totiž bývá někdy  tak trochu nechtěné dítě. Veškerá energie i značná část finančních prostředků jde do stavby samotného domu. Je to jasné, bydlet se prostě musí. Na zahradu pak už nezbývají ani finance, ani čas nebo nápady, a tak to často končí výsevem trávníku a vysázením několika tůjí koupených v hobymarketu. Zahrada je ale součástí životního prostoru každé rodiny, společně s domem. Na jeho projekt si téměř každý objedná projektanta, tak proč je tomu u realizace zahrady jinak ?

 Realizace zahradyNa vlastní zahradu si troufne skoro každý. Vždyť na výsevu trávníku a zasazení několika kontejnerovaných okrasných rostlin a keřů přece nic není. Realita je však úplně jinde. Bez zkušeností a znalostí se správná a funkční zahrada sestavit nedá.   Metoda pokus omyl obvykle nevede ke kýženému cíli, a pokud náhodou ano, tak za cenu vyšších finančních výdajů, ztáty času a nervů majitele zahrady. Ti poučenější již proto neváhají použít služeb zahradního architekta. A co vlastně takový architekt nabízí ?

Neexistuje jedna jediná ideální zahrada. Každý její majitel má jiné potřeby a očekává od zahrady jiné cíle. Někdo má malé děti, a chce, aby zahradu aktivně využívali. Někdo je pak blázen do pěstování biozeleniny. Jiný zase miluje zvuk tekoucí vody a chce na zahradě koupací jezírko. Požadavků je spousta, a každý zahradní architekt by měl při návrhu zahrady pečlivě naslouchat požadavkům jejích majitelů. Pokud s Vámi zahradní architekt při návrhu zahrady nekomunikuje, nebo dokonce návrh řeší pomocí předem připravených schémat, poděkujte a běžte jinam. Najděte někoho, kdo bude Vašim přáním naslouchat, a vytvoří takovou zahradu, která se Vám bude líbit, nebude na Vás klást velké nároky na její údržbu a bude hezká nejen v květnu, ale i v jiných ročních obdobích.

Při návrhu zahrady je už dnes běžné dodat detailní návrh a pohledy z různých koutů zahrady. Moderní zahradnický software dokáže pracovat při návrhu s většinou dostupných okrasných keřů, stromů , letniček i trvalek a dokáže pak věrně nasimulovat, jako bude zahrady vypadat na jaře, v létě nebo na podzim, a to třebas za deset let, až se keře a stromy rozrostou a trvalky vytvoří souvislé koberce.
 
Velkou výhodou je, když realizační firma, která zahradu buduje, pracuje s vlastním zahradním architektem. Mezi zahradníky a zahradními architekty panuje tak trochu rivalita, a tím, že pro svou zahradu vyberete realizační zahradnickou firmu vlastním zahradním architektem , předejte celé řadě konfliktů a nedorozumění. Pokud jsou obě strany z jedné firmy, jsou schopny se rychle domluvit , a výsledek je pak lepší, rychlejší a levnější. A to je vlastně Vaším cílem – mít krásnou a kvalitně navrženou vysazenou zahradu