Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Co se sekačkou na zimu ?

03.12.2013 16:19

SekačkaZima je už velmi blízko, tomu také nasvědčují nízké teploty, které nás už nepřekvapí. Ranní mrazíky nebo celodenní teploty pod deset stupňů Celsia už nejsou ničím neobvyklým. Nyní musíme počítat s tím, že už to lepší nebude, že bude hůř. Maximálně budeme mile překvapení, moc doufat bychom ale neměli. Většina prací na zahradě je již hotova, živý plot zastřižen, trávník posekán. A právě kvůli mrazu bychom se měli opět vydat na zahradu a provést další z mnoha nutných údržbových prací. Tentokrát bychom se měli věnovat strojům a různým zařízením. Ty bychom měli také zazimovat. Ty totiž většinou nemohou jen tak stát v mrazu venku.

  • Křovinořez a vyžínač – tyto stroje také potřebují údržbu. Nejprve začneme s nádrží. Palivovou nádrž vyprázdníme. Stroje necháme běžet na volnoběh, dokud se motor nezastaví, tím zajistíme prázdnou nádrž. Dále nářadí očistíme a necháme oschnout. Nyní vymontujeme zapalovací svíčku a zkontrolujeme elektrody. Pokud jsou hnědé, je vše v pořádku. Pokud ne, musíme je očistit, nebo vyměnit svíčku za novou. Nože u křovinořezu potřebují také údržbu. Zkontrolujeme, zda nejsou nože poškozeny. Důkladně je očistíme a následně namažeme. Pokud jsou tupé, můžeme přes zimu nechat naostřit. Co se týče žacích strun, v žádném případě je nenecháváme v zimě v mrazu jen tak. Struny skladujeme ve vlhku, kde nemrzne. Tím zajistíme pružnost. Pokud by struna byla na mrazu, byla by křehká a rychle se pak lámala. Na jaře před prvním použitím pak struny můžeme nechat den plavat ve vodě, stanou se tak pružnějšími. Nyní můžeme stroj uklidit. Ideálně na místo, kde nemrzne. Plasty pak nejsou tolik namáhány. Ideální je stroj zavěsit. Díky tomu pak nezabírá tolik místa.
  • Benzín skladujeme v teplém prostředí a ideálně v plastové nádobě, kde se neorosí.
  • Sekačka – bez paliva. To je to první, co bychom měli udělat. Palivo ze strojů, které přes zimu stojí, vyčerpáváme z jediného důvodu. Pokud stojí, palivo ztratí zápalnost a potom na jaře vznikají problémy při startování. Olej by měl být v ideální hladině. Pokud není, dolijeme jej. V prostorech chladiče a výfuku si dáváme pozor na nečistoty, především zbytky trávy. Pokud zde jsou, vyčistíme. Zbytky trávy budou také ve skříni, odtud jej můžeme odstranit kouskem dřívka nebo stěrkou. Pokud myjeme sekačku hadicí, pozor na silný proud vody. Můžeme jím poškodit ložiska, těsnění a plastové kryty. Pokud čistíme sekačku zespodu, položíme ji na dvě židle, na cihly nebo jiné podpěry. Pokud ji nakláníme, tak ji pouze překlopíme dozadu. Díky tomu by měla zapalovací svíčka směřovat nahoru. Pokud nakloníme sekačku na stranu, může se olej dostat do vzduchového filtru nebo výfuku. Po zhruba 25 hodinách práce bychom také měli brousit nůž a pořádně jej očistit. Tím dosáhneme ideálního výkonu stroje. Nyní můžeme sekačku uskladnit. Ta by měla být v normální poloze v suché místnosti, kde se nepráší.

 

Autor: Radim Dvořák