Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Co stihnout na zahradě do konce dubna ?

29.04.2013 21:41

Měsíc duben utekl jako voda. Co vše jsme v tomto měsíci měli stihnout? Duben je měsícem změn. Od tohoto měsíce se bude odvíjet celý rok na zahradě. Nejdůležitější, co jsme mněli stihnout v tomto měsíci byla likvidace plevele. Pokud jsme jej zastihli ve své rané podobě, zlikvidovali jej, budeme mít celý rok poloviční práci s plevelem. Na začátku měsíce, kdy začaly teploty šplhat nad nulu, začala šplhat také teplota vody v našem zahradním jezírku. Jakmile se teplota vody dostala přes deset stupňů, měli bychom začít přikrmovat ryby. Jakmile začne led v jezírku roztávat, měli bychom zlikvidovat všechny suché trávy, které trčí nad hladinu vody. Jakmile led rozmrzne úplně, vytáhneme a odstraníme všechny odumřelé zbytky rostlin z vody, aby se nám voda nekazila. Pokud se ryby přes zimu nakazili nějakou chorobou, nejčastěji to bývá plíseň, která je způsobena nedostatečným provzdušněním vody v zimě, vylovíme je do samostatného sudu. Na plíseň stačí špetka hypermanganu do sudu a nechat v tomto roztoku ryby vykoupat aspoň jeden den.

Údržba jezírka, trávníku a likvidace plevele jsou typické dubnové činnosti.

Dále bychom měli mít za sebou vysazování a přesazování malých stromků a keřů. U ovocných stromů, zejména těch, které trpí kadeřavostí, bychom měli stihnout první postřik. Na kadeřavost nejčastěji trpí meruňky a broskvoně. Také bychom ke konci dubna měli vyvěsit lepové desky na třešně, na které se odbývají vrtule. Pokud jsme nadšenci pro víno a zakládáme vinohrad, duben je pravá doba, měli bychom to stihnout v první půlce měsíce, aby nám réva dobře zakořenila. Další z důležitých prací, které nás v měsíci dubnu potkají, je posekání a prokypření trávníku. Ten bychom měli prvně vyhrabat hráběmi. Tím odstraníme uschlé zbytky a trávník provzdušníme. Jakmile začnou kvést první zlatice, je ta správná doba na první posekání trávníku.

Postříkat stromy a zasadit vinohrad.

Duben je také ideálním měsícem, kdy můžeme množit keře. Nejčastěji množíme, maliny, angrešt, rybíz a ostružiny. Tyto užitkové keře množíme hřížením nebo kopčením. Okrasné keře, jako je zimostráz nebo tůje množíme z řízků, které namočíme do koncentrátu, který podporuje růst kořenového systému.

K čemu bychom se v dubnu také měli dostat, je rozsazování rostlinek zeleniny, kterou si předpěstováváme. Na konci měsíce zeleninu můžeme vložit do pařeniště. Pokud máme dost rostlinek, můžeme zkusit některé zasadit do záhonu a doufat, že nepřijdou už žádné mrazíky.