Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8424


Domácí zvířata v zahradě 2

20.07.2013 20:46

V minulém článku jsme si představili psa, kočku, kozu či ovci. Tato zvířata nijak extrémně zahradu nelikvidují, nejsou však ani zvířaty, která by se v zahradě ztratila, a my o nich téměř nevěděli. Pes je náročným společníkem, koza je hlasitá, kočku nezkrotíme a ovce musíme stříhat. Pokud máme temný nevyužitý kout zahrady, můžeme si pořídit slepice.

  • Slepice – tito hrabaví ptáci budou potřebovat jen menší výběh, kde budou mít snášecí místnost, kterou na noc budeme moci zavřít tak, aby se do ní nedostala kuna a jí podobné šelmy. Pokud si chceme zachovat anglický trávník, slepice určitě nepořizujeme, do čtrnácti dnů po trávníku nebude ani stopa. Slepicím však stačí trochu trhané trávy denně a odmění se nám vajíčky. Pokud si pořídíme i kohouta, budou i kuřata. Slepicím musíme výběh čistit, slepičince využijeme jako prvotřídní hnojivo. Pokud nám nevadí vstávání při kohoutím kokrhání, slepice jsou dobrou volbou.
  • Kachny – náročnější slepice. Potřebují více prostoru a snesou i dostatek vodní plochy. Za to na talíři jsou hotovou delikatesou. Kachní vejce jsou údajně lepší než slepičí a jsou větší. Na zahradě nám budou likvidovat slimáky a šneky. V zimě se v domečku budou ohřívat jen v nejhorších mrazech.
  • Kráva – potřebuje dostatečně velkou pastvinu, proto ji nechováme na malé zahradě. Na pastvině si najde mokřejší místo, kde si bude rozbahněnou půdu udržovat. Na krmení není náročná tak jako na pohyb. V zimě ji musíme ustájit do zimního výběhu, kde není taková zima. Za to se nám odvděčí výborným mlékem a krásnými telátky, pokud budeme mít i býky.
  • Prase – je to velmi chytré zvíře a velmi čistotné. Lze je chovat jako domácího mazlíčka a můžeme ho lecčemu naučit. Na pohyb není příliš náročné, ale na prostor, který zabere ano. Pokud jej máme doma, bude potřebovat jeden pokoj, aby si v něm mohlo spokojeně odpočívat. Prase sežere téměř všechny zbytky, proto nemusíme likvidovat tolik zbytků jídla.

Dále se k nám na zahradu můžou nastěhovat zvířata jako jsou ježci, hadi, žáby, netopýři, ptáci jako jsou sýkory, kominíčci, sovy a podobně. Tyto živočichy bychom ze zahrady rozhodně neměli vyhánět. Naší zahradě pomůžou od škůdců a nás nijak nebudou omezovat ani ohrožovat.

Autor: Radim Dvořák© Andreas P - Fotolia.com