Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Dub zimní

22.07.2013 20:14

DubČervenec je přelomem v keltském kalendáři stromů. V osmém dni tohoto měsíce totiž končí měsíc dubu letního. V červenci, konkrétně 8. 7. začíná měsíc jeho bratra, dubu zimního. Tento strom bude kalendáři vládnout až do čtvrtého srpna. Dub zimní je statný strom, který dosahuje výšky do 20 až 40 metrů. Záleží na vhodnosti prostředí, které k růstu potřebuje. Oproti dubu letnímu má méně rozvětvenou korunu a nemá ji tak kulatou. Listy mívá zřetelně řapíkaté. Není to však bezprostřední rozlišovací znak od dubu letního. To je způsobeno především častým křížením těchto druhů. V České republice je dub zimní stálým obyvatelem, stejně jako v celé střední Evropě. Je rozšířen jak v nížinách, tak i v podhůří. Ve vyšších oblastech neroste. Vyskytuje se v původních doubravách, smíšených lesích i v parcích. Půda pro jeho růst je ideální s vyšší kyselostí a dobrou propustností. Dub zimní se také využívá v lékařství. Vývar se využívá při průjmech a střevních potížích. Kůra mladých stromů se pak používá k zastavení krvácení, má zároveň protizánětlivé účinky. Nejstarší stromy, které se rostly v ČR a padly rukou člověka, dorostly do úctyhodných rozměrů. Ctiborův dub s obvodem kmene 9 metrů, Albrechtický s obvodem kmene 12 m. Tyto duby zde stály 800-1000let.

V zahradách se častěji využívají kultivary dubů a dub letní. To je způsobeno tvarem koruny, respektive její kulatostí. Dub zimní má protáhlejší korunu a není tolik rozvětvený. Někdy svým vzhledem může připomínat prostříhaný topol. Lze jej však využít, avšak při častém zastřihávání nebo tvarování. Velice hezky vypadá v kombinaci s dubem letním v živých plotech. Zajímavě vypadají měnící se listy a tvary korun. Dub zimní lze tvarovat jako poléhavý strom, který můžeme využít jako dekoraci zahrady. Jelikož roste velice dlouho, bude naši zahradu zkrášlovat několik stovek let. Pokud jej nepokácíme, což by byla veliká škoda. Je to totiž ochránce zahrady, který ve své koruně i kůře schová spoustu vzácných obyvatel zahrady.

Autor: Radim Dvořák © Joachim Heller - Fotolia.com