Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Flora v Olomouci připomene paletu barev

06.10.2011 17:50

Paletu barev letos připomene hlavní pavilon olomouckého výstaviště při podzimní expozici ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc. Výstavy se zúčastní špičkoví pěstitelé z řad profesionálů a zahrádkářů z celé republiky. Podzimní Floru tradičně doprovodí zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima. Akce se budou konat od 13. do 16. října.
Podzimní etapy výstavy Flora Olomouc se zúčastní více než 110 vystavovatelů. Kromě nich do krajského města dorazí na 160 prodejců z Česka, Slovenska a Polska, kteří budou nabízet květiny, ovocné stromky, keramiku, skleníky, krby, pomůcky a mechanizaci pro zahradníky, zahradní nábytek a další sortiment při podzimních zahradnických trzích.
Počet vystavovatelů z ovocnářské unie, kteří letos přijedou na podzimní Floru, je oproti loňskému roku zhruba o 30 nižší. Je to z důvodu jarních mrazíků, které poničily pěstitelům z Čech úrodu.
Hlavním tahákem expozice by měl být podle organizátorů tradičně pavilon A, který bude patřit zejména Ovocnářské unii ČR a Zelinářské unii Čech a Moravy. Lidé si v něm prohlédnou úrodu nejlepších domácích pěstitelů ovoce a zeleniny, kteří v pavilonu vytvoří expozici s názvem Paleta barev.
V době, kdy zájem o domácí produkty stoupá, návštěvníky určitě potěší velká přehlídka odrůd českého česneku či přehlídka kysaného zelí profesionálních zpracovatelů z Čech i Moravy. Velkou společnou expozici s přehlídkou krajových odrůd ovoce, zeleniny, včelařských produktů, ale i zahrádkářskou poradnou a moravským vinařským sklípkem připraví v pavilonu G Český zahrádkářský svaz.
Díky festivalu gastronomie a nápojů Olima, na který se letos přihlásilo téměř 40 vystavovatelů, lidé budou moci ochutnat a koupit si výrobky regionálních potravinářských firem oceněné tituly potravina Olomouckého kraje a výrobek Olomouckého kraje. Akce bude  zahrnovat soutěže například ve vaření pokrmů z brambor či soutěž štrůdlování.
Nedílnou součástí festivalu Olima je soutěž o nejlepší ovocný destilát Flora košt. Do letošního ročníku účastníci klání přihlásili celkem 325 vzorků pálenek. Hodnocení se uskutečnilo v polovině září. Vítěze pořadatelé vyhlásí 15. října na výstavišti.
Loňský ročník podzimní Flory, festivalu Olima a zahrádkářských trhů navštívilo přes 28.000 lidí.