Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Jak na jarní alergie ? Přizpůsobte zahradu

04.05.2013 21:21

Zahradní lergieKaždý, kdo má rád přírodu, chce tuto část sebe přenést do svojí zahrady. Proto do zahrady sázíme rostliny, stromy a keře, a to jak ovocné, tak okrasné. Tvoříme jezírka, upravujeme reliéf zahrady, tak aby vypadala přírodně, ale zároveň esteticky a účelně. Duben je období, kdy všechny tyto rostliny, co jsme zasadili na zahradě, začínají pomalu kvést, což většině z nás přináší radost. Je tu však velké procento z nás - a toto procento se rapidně zvyšuje rok od roku, kteří tuto kvetoucí krásu nemohou vystát. Důvod je jediný. Alergie. Rok od roku se počet lidí, kteří trpí alergií, zvyšuje. Další problém je dědičnost. Jelikož je alergie dědičná, je dosti pravděpodobné, že potomek bude také alergik. Lidé mohou mít alergii téměř na vše, od peří, prachu, srsti, pylu až po ovoce, zeleninu a podobně. Na zahradě se nejčastěji setkáme s alergeny v podobě pylu. Jakých rostlin bychom se měli vyvarovat, pokud chceme na návštěvy zvát i alergiky?

Začneme od trávy. Tráva je úložiště alergenů. Proto bychom měli zrušit trávník. To je však pro zahrádkáře věc nemožná. Proto bychom se měli aspoň vyvarovat místům, která chceme přetvořit na louku, luční květiny a trávy patří k největšímu zlu, co se alergenů týče. Dále by se alergik měl držet co nejdál od trávníku, pokud se seče, nebo je čerstvě posekán.

Následují květiny. Pro alergiky jsou nepřítelem tyto rostliny: slunečnice, aksamitník, měsíček, chrpa, sedmikráska a povijnice. Dále bychom měli vynechat okrasné trávy, ty působí na alergiky podobně jako by si lehli do rozkvetlé louky. Z okrasných trvalek bychom se dále měli vyvarovat řebříčku, pelyňku, kopretin a jiných lučních typů, zlatobýlu, hřebíčku, lilie a chryzantém.

Ze stromů bychom neměli na zahradě pěstovat tyto druhy: topol, líska či jíva, javor ani bříza, z jehličnanů borovice. Z okrasných stromů a keřů to jsou šeřík a komule. Pokud v okolí žádný takovýto strom ani rostlina neroste, příznaky alergiků se zmírní o 50 - 70%.

Pozor na borovici.

Dále je pro alergiky důležité množství vody v zahradě. Ta totiž funguje jako lapač pylu. Ideální je tekoucí, stojatá však také není k zahození. Pokud však stavíte jezírko, vězte, že i vodní rostliny mohou způsobovat alergikům potíže. Zejména jsou to některé druhy kosatců a blatouchy. Pokud máme stojaté jezírko, měli bychom si pořídit drobné čerpadlo, pomocí kterého vytvoříme fontánku v jezírku a tím vodu rozpohybujeme. Ta pročistí vzduch a vytvoří ideální prostředí pro alergiky.

Pokud jezírko, tak tekoucí nebo s vodotryskem.

Tekoucí čistá voda naopak napomáhá výskytu aleergií, musí se však jednat o čistá zahradní jezírka, nikoli zapáchající bahnité louže. Naopak vhodné rostliny pro alergiky jsou netýkavka, petunka, lobelka, zvonek, kakost, pivoňka a další. Dále dřeviny jako zlatice, magnólie, trojpuk, skalník, skalina, ibišek či hortenzie. Okrasné třešně a jabloně také nezpůsobují žádné problémy, jelikož mají plné květy s minimem pylu. Jehličnany mimo borovice jsou také dobrým společníkem.

Autor: Radim Dvořák