Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Jak na pěstování manga

03.12.2013 16:32

 Mango Zimní teploty nás stále častěji zahánějí do tepla domova. Na zahrádce práce ubylo. Už nemáme příliš možností na porytí zeleninového záhonku. Ostříhat stromy už také asi nestihneme a sklizen máme už i jeřáb, který je poslední plodící rostlinou. Proto se musíme začít více věnovat pracím, které můžeme vykonávat z tepla domova, pracím nebo činnostem na zkrácení dlouhé chvíle. Často se stává, že na náš stůl zavítá v tomto období nějaké exotické ovoce. Ať už je to ananas, pomeranč, kiwi nebo třeba mango.  A právě poslední zmiňovaný kousek ovoce si můžeme vypěstovat doma. Stačí jen nevyhazovat pecku.

  • Mango je původem z Indie. Roste na statném stromě, zvaném mangovník. Podle semene můžeme poznat, odkud pochází. Semeno s jedním zárodkem mají indické druhy, se dvěma až dvanácti mají druhy indočínské. Tyto druhy se však mohou pěstovat i v jiných zemích. Proto je původ vždy hádankou.

Pokud chceme semeno zasadit, musíme si dobře vybrat v obchodě plod. Manga často bývají uskladněna v chladírnách, což může způsobit nevyklíčení semena. Jak rostlinku zasadit? Prvně opatrně vyjmeme semeno z vláknitého obalu. Než jej zasadíme, vykoupeme jej v hypermanganové lázni. Ta nesmí být příliš silná. Mohla by semeno popálit a to by pak zahynulo. Nyní budeme potřebovat kokosový substrát na zasazení. Do tohoto substrátu semínko zasadíme tak, že jej zastrčíme kolmo, tak aby dvě třetiny byly nad úrovní substrátu. Proč kokosový substrát? Můžeme zkusit i jiný. Několikanásobně pak ale stoupne riziko nemocí. Kokosový substrát neobsahuje žádné zárodky bakterií nebo plísní. Květináč se semínkem umístíme do teplého a světlého prostředí, nejlépe k oknu nad topení. Pro růst rostlin je totiž ideální teplo zespodu. Za jeden až tři měsíce nám, pokud všechno dobře půjde, semínko vyklíčí.  Pokud vyroste malý semenáček, musíme jej umístit na vhodné místo, kde se mu bude dařit. Jaké místo to je? Ideální jsou pokojové skleníky. Ty zajišťují vyšší teplotu a vysokou vzdušnou vlhkost, která je nezbytná pro život těchto rostlin. Od února pak můžeme použít kapalná hnojiva na přihnojování. Substrát by měl být stále vlhký, ne však vysušený ani přemokřený. Nyní nám začíná běh na dlouho trať. Pokud vše dobře půjde, stromku se bude dařit a bude mít dobré podmínky pro růst, po zhruba šesti letech nám začne mangovník kvést a vyroste první mango. Takto vypěstované mango je pak mnohem chutnější než z obchodu. Manga se totiž dovážejí nedozrálá a dozrávají až u nás ve speciálních urychlovacích boxech.

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia