Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Jak na zahradní skalku ?

04.04.2013 17:20

Zahradní skalkaAstronomické jaro už nám začalo dávno. Venku to však stále vypadá na zimu. Sníh už se drží jen na Moravě, v Čechách pouze na horách. Proto už se můžeme vydat pomalu na zahradu a začít opět s úpravami a zkrášlováním. Pokud máme na zahradě hromadu starých kamenů, skalka je jasná volba.

Než začneme se stavbou skalky, měli bychom si uvědomit, co všechno budeme potřebovat. Potřeba bude nemalé množství kamenů o různých rozměrech. Kameny by určitě neměly být moc ploché, ale neměly by být ani moc oblé. Ideální tvar je s hodně záhyby. Také bychom neměli používat moc druhů kamenů, aby nevypadala skalka moc strakatě. K práci budeme potřebovat rýč, pracovní rukavice, zeminu pro výsadbu rostlin a vodu. Dále bychom si měli najít správné místo, kde vytvoříme skalku. Ideální pro tvorbu skalky je nějaký nevyužitý svah, kde nám roste pouze plevel. Samozřejmě v otevřeném prostoru jde skalka také vytvořit, ale je to mnohem obtížnější a těžko zapadne do konceptu zahrady, na rozdíl od pokrytého svahu. Místo bychom také měli vybírat podle oslunění; vhodné je skalku umístit na nějakém slunném místě, kde aspoň část dne svítí přímé slunce. Tím předejdeme problémům s nekvetoucími skalničkami. Nyní máme vybrané místo a můžeme začít stavět.

Kameny by neměly být ploché a měly by mít hodně záhybů

V první řadě bychom měli ze svahu odstranit plevel, tím si ušetříme spoustu práce. Následně ve svahu uděláme schody, ne úplně rovnoměrně. Svah máme nyní nachystaný. Ty největší kameny dáme naspod, ty nám budou celou skalku podpírat. Další řada je z menších kamenů, ne však úplně malých. Do druhé řady bychom také měli dát pár větších kamenů a do třetí řady aspoň jeden. Tím dodáme skalce trochu přírodního charakteru. Do dalších řad dáváme různé velikosti kamenů, ne však už ty největší. Skalka by neměla připomínat geometrické obrazce (čtverec, obdélník), tím se opět přiblížíme přírodní skalce. Nyní vyplníme mezery mezi kameny substrátem, který máme nachystaný na zasazení rostlinek. Celou skalku nyní zalijeme vodou. Tím nám hlína hodně slehne, proto ji dosypeme. Nyní máme skalku nachystanou na výsev skalniček.

Pokud jsme dodrželi pravidlo, aby na skalku svítilo aspoň část dne slunce, můžeme sázet světlomilné skalničky, které krásně kvetou. Krásně kvetoucí rostlinkou, která by na skalce neměla chybět je tařice skalní, kvete hustými žlutými květy. Dále jsou krásnými skalničkami astra podzimní, tařička hybridní, zvonek gargánský, ocún jesenní. Do skalky lze použít rostliny, jako jsou například hyacinty, které jsme nakoupili brzy zjara, a už nám odkvetly. Také bledule, sněženky, modřence či tulipány a kosatce se zde budou krásně vyjímat. Typickými pro skalky jsou netřesk nebo hvozdík.  Skalku můžeme podložit igelitovým pytlem nebo fólií, mezery vyplnit rašelinou a pěstovat zde azalku, vřes, vřesovec, borůvky nebo brusinky.

Po zasazení opět skalku zalijeme a dosypeme substrát, kde je potřeba. Nyní stačí počkat, až nám skalka rozkvete.

 

Autor: Radim Dvořák © m_a - Fotolia.com