Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Jak připravit zahradní jezírka na jaro ?

05.04.2013 17:42

JezírkoZima už postupně odeznívá, teploty se začínají i v noci držet nad nulou. Sníh už trápí jen horské oblasti a sem a tam nás potěší i hřejivé sluneční paprsky. Stále častěji se můžeme procházet po zahradě a kontrolovat, co vše je před propuknutím jara třeba dohnat nebo opravit. Jednou z činností, kterou bychom v tomto období neměli vynechat, je příprava zahradního jezírka na celoroční provoz. Pokud nám to počasí jen trochu dovolí, neměli bychom s tímto úkolem otálet.

První, co bychom měli na jezírku udělat, je ostříhání trav. Orobince - tyto duté trávy nám přes zimu zajišťovaly správný chod jezírka. Dutými stonky se do vody dostával kyslík a ven se dostávaly plyny, které vznikají jako doprovodný proces při tlení odumřelých částí rostlin. Tyto plyny jsou v jezírku nežádoucí.  Jsou totiž pro ryby a ostatní obyvatele zahradního jezírka toxické. Dále nám z vody trčí rákos, kosatce a další vodní trávy. Tyto rostliny ustřihneme ve výši hladiny nebo kousek pod hladinou. Všechny ostříhané zbytky vyhodíme na kompost.

Dále bychom měli vytahat z vody všechny odumřelé zbytky rostlin. Ideálním pomocníkem jsou při tomto úkonu hrábě na trávu. Jsou pružné a ne příliš ostré. Z jezírka bychom nyní měli dostat co nejvíce nečistot, které v průzračné vodě objevíme. Pokud zde tyto zbytky necháme, zaděláváme si na velký problém. Tyto zbytky jsou ve skutečnosti živiny pro rostliny, avšak pokud je zde moc zbytků, rostliny nestíhají využívat živiny a tyto přebytky jsou ideální pro růst vláknité řasy, která nám hlavně na jaře může zamořit celé zahradní jezírko. Pokud máme vyčištěnou vodu a je velice zakalená, můžeme část odpustit. Ne však příliš, stará voda si už zvykla na podmínky, které panují v jezírku, a obsahuje organismy, které pomáhají udržet správný chod jezírka.

Orobinec slouží jako brčko, které vysává z jezírka jedovaté plyny.

Následně bychom měli obejít také břehy. Trávy, které rostou na březích, taktéž ustřihneme u země. Opět odstraníme všechny zbytky rostlin, které se na březích povalují. Pokud máme do břehu zakomponovány i nějaké kameny, měli bychom zkontrolovat, jak drží na svých místech, popřípadě je upevnit. Keře, které jsme na březích jezírka zasadili, lehce prostříháme a dodáme jim tvar, který nám vyhovuje. Dále umístíme do jezírka čerpadlo, které jsme přes zimu nechali doma, aby nám důsledkem mrazů nepopraskalo. Pokud jsme se za celou zimu nedostali k tomu, abychom čerpadlo vyčistili, učiníme tak, než jej do jezírka vrátíme.

Nyní nám zbývá poslední úkol. Pokud už stoupla teplota vody nad 10°C, začneme se starat o ryby. Zpočátku je zlehka začneme přikrmovat a zkontrolujeme, v jakém jsou po zimě stavu. Pokud na nich uvidíme bílé skvrny, jsou napadeny plísní. To se stalo pravděpodobně v důsledku nepříliš čisté vody a nedostatku vzduchu. Nejjednodušší ochranou a ozdravnou kúrou je ryby vylovit a přemístit na 24 hodin do samostatného barelu, kde smícháme vodu se špetkou hypermanganu. Tato hypermanganová koupel jim plíseň vypálí a ryby by se měly uzdravit. Hypermangan za žádnou cenu nepřidáváme do jezírka, popálil by rostliny a ty by nám nevyrostly.

Nové vodní rostliny sázíme až v půlce dubna nebo začátkem května. Nyní máme nachystané jezírko a můžeme se věnovat ostatním zahradním pracím.

Autor: Radim Dvořák