Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 3 497
86%

Ne, nenavštěvuji 576
14%

Celkový počet hlasů: 4073


Jak prožezat ovocné stromy

30.03.2014 14:36

Stříhání stromůBřezen už je ve své polovině. I přes to, že nás v  následujících dnech má překvapit chladné deštivé počasí, zimu už příliš neočekáváme. Jediné, co nám zima ještě může předvést, jsou přízemní mrazíky, které se stále vyskytují i v  nižších polohách. Tyto mrazíky mohou doprovázet rána ještě poměrně dlouho. Proto bychom zatím choulostivé rostlinky neměli sázet. Do čeho bychom se však měli co nejrychleji pustit, je řez ovocných dřevin.

                Než se vrhneme na samotný řez, měli bychom si nachystat nářadí, které budeme potřebovat. Mezi toto náčiní patří pilka, zahradní nůžky, nůžky na větve, pracovní rukavice. Bez těchto věcí se rozhodně neobejdeme. Dále bychom si měli uvědomit, co chceme se stromem udělat. Buďto chceme strom zmlazovat, to se využívá u starých, dlouho neoperovávaných stromů. Nebo chceme provést pouze údržbu. Tento řez se využívá u stromů, které každoročně opečováváme.

  • Zmlazovací řez  - pokud je strom dlouho neprořezáván, doporučuje se dělat zmlazovací řez nadvakrát. První rok si nachystat větve a dát stromu tvar, druhý rok pořádně prořezat. Dále se tento řez využívá, když už vašemu stromu klesá úrodnost a sníží se tvorba nových, mladých výhonků.

                Tento řez se provádí následujícím postupem. Primárně se odstraňují větve, které se dotýkají země, nebo jsou těsně nad zemí. Dále odstraňujeme mladší větve, které rostou kolmo dolů či nahoru. Odřežeme suché větve, tím se nám strom prosvětlí. Pokud chceme tento řez udělat jen jemně, ostříháme kosterní větve do dvouletého stáří a mladé větve krátíme asi o jednu čtvrtinu délky. Pokud chceme zasáhnout do hloubky, zkracujeme hlavní větve do čtyřletého stáří. V  tomto případě musíme počítat s  tím, že v  tomto roce naroste stromu hodně výmladků a budeme muset provádět i letní řez.

  • Udržovací řez  - tento řez začínáme zkrácením příliš dlouhých a tenkých větví. Dále proklestíme větve, které si navzájem konkurují, aby větve dostaly dostatek prostoru. Poté odřežeme všechny větve suché a poškozené. Následně odstřihneme všechny větve směřující do koruny. Podélné větve necháme; pokud mají dostatek prostoru, nemusíme ani zkracovat. Tyto větve jsou základními stavebními kameny stromu. Na těchto větvích totiž vyroste nejvíce plodů. U tohoto řezu nebudeme příliš potřebovat pilku. Většinou máme strom totiž upravený a stříháme pouze slabé větve. Pilku využijeme pouze u starých suchých větví.

 

Autor: Radim Dvořák, Ovocnáčství.eu a Foto Fotolia