Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Jak se starat o rajčata

12.06.2013 16:29

Červen, měsíc, kdy začínají dozrávat první ovocné plody, jako jsou třešně, jahody, angrečšt nebo maliny. Zároveň také otrháváme bylinky. Například máta už má krásné velké listy, které se hodí do chlazených nápojů. Společně s citrónem pak zažene žízeň. Otrháváme také mangolt a špenát, který nám už brzy pokvete. Z těchto zelených listů můžeme připravit spoustu delikates, které jsou zároveň chutné a taky lehké. V tomto měsíci se také na našem zeleninovém záhonu mohou oběvovat první červené kuličky, které známe pod názvem rajčata. Pokud však rostlinky rajčat nemají správnou půdu, správné podmínky, mohou se trápit a neplodit vůbec. Jak tedy o rajčata pečovat, aby nás obdařili šťavnatými a chutnými plody?

Prvně bychom měli vybrat správné místo, kam rostlinu rajčete zasadíme. Obecně potřebují druhy rajčat propustnou půdu, kde se voda nedrží příliš dlouho. Hlína by měla také být obohacena o humusovou vrstvu. Rostliny nemají rády příliš slunce. V letních měsících dosahují teploty třiceti stupňů, sluneční paprsky jsou v těchto dnech natolik silné, že mohou rostliny spálit. Ideální je proto stanoviště, kde svítí slunce ráno a v podvečer, kdy není slunce tak ostré. Dále bychom se měli vyvarovat míst, kde často fouká vítr, rostlinám to neprospívá a stonky jsou náchylné ke zlomení.

  • Rajčata mají rády dostatek vody. Jsou však velice náchylné na přelití. Proto zalíváme často, ne však ve velkých dávkách. Pro zalévání je lepší konev plná vody, než hadice s rozprašovací koncovkou. Jakmile kropíme hadicí, postříkáme celé rostliny. Nijak zvlášť to rostlinám nevadí, pozor ale na škůdce. Ti milují mokré listy rajčat, následně se na listech objevují fleky a rajčata napadá hniloba a plíseň.
  • Nejnáchylnější jsou rostliny v chladných a dešticvých letech. Jedním z nejčastějších onemocnění rajčat je plíseň bramborová. Jakmile si všimneme projevu- šedohnědé fleky na listech i plodech, otrháme napadené listy nebo plody a spálíme. Pokud plíseň napadne stonek rostlinu, můžeme zkusit postřik, ten často nic nezmůže, proto je častější likvidace rostliny. S tím bychom neměli otálet, aby se nám nemoc nerozšířila.
  • Pokud nám plody rajčat začínají praskat, nemusíme mít ztrach, že rostlinu napadla nějaká nemoc. Tento jev je u rajčat způsoben častými výkyvy v zálivce.

Pokud pěstujeme rajčata na balkóně ve květináči, většinou pořizujeme druhy, které jsou známé jako baby ,koktejlová nebo cherry. Tyto odrůdy patří k nižším, poléhavým nebo keříčkovitým. Často je můžeme vidět ve formě převislých rostlin, u těchto druhů musíme dát pozor na opad. Především na betonových balkónech se nárazem při pádu poničí a rychle se kazí. Proto umisťujeme ochranné sítě pod rostlinky. Na zahradách Máme často vyšší druhy. Ty musíme uvázat k tyčce, pokud tak neučiníme, mohou se nám zlomit. U všech druhů rajčat také odstraňujeme výmladky, které rostlinu pouze vysilují. Pokud tyto zásady dodržíme,můžeme se těšit na bohatou sklizeň rajčat.

 

Autor: Radim Dvořák