Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 625
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8406


Jarní práce na zahradě

11.03.2014 18:08

Výsadba tůjíPrvní jarní den se blíží a s  ním i práce, které jsou zapotřebí udělat. Není to jen stříhání stromů, odymování jezírka nebo zasazení semínek pro předpěstování. Zahradě se nyní budeme muset hodně věnovat, aby nám přes léto nezarostla a my tak mohli více relaxovat než pracovat. Čím více toho teď na jaře stihneme, tím méně budeme mít práce v  létě.

  • Jehličnany a choulostivé trávy jsme měli svázány a zazimovány. Přikrývky z  chvojí odstraníme, pokud máme přikrývku z přírodních  koberců, tak ji také zlikvidujeme. Slámu či listí, které také mohly přes zimu choulostivé rostliny chránit, můžeme nyní vynést na kompost. Tam se tato ochrana přemění ve výživnou půdu.  Jehličnany, keře či stromy, které byly přes zimu chráněny před sněhem svázáním, nyní osvobodíme a necháme jim prostor.
  • Plazivé a popínavé rostliny musíme nyní opečovávat. Zbavíme je odumřelých částí, které by rostliny pouze zatěžovaly. Zároveň odstraníme všechny suché listy, které zde zůstaly. Více na www.popinave-rostliny.cz/
  • Růže můžeme také odzimovávat. Ideální počasí je však až koncem měsíce, kdy máme jistotu vyšších teplot. Nakopčenou hlínu, která zahřívala kmínek, můžeme odhrnout. Suché větve ostříháme a kmínky přivážeme k  opoře.
  • Trvalky a okrasné trávy, které byly v  suché podobě přes zimu svázány, můžeme odstřihnout u země. Nyní už jsou spíše přítěží. V  zimě pomáhaly jako ochrana rostlin před mrazem a větrem, nyní by bránily rostlinám v  růstu.
  • Plevel - na ten bychom se na jaře měli specielně zaměřit. Čím více s  ním zatočíme na jaře, tím méně jej po celý rok bude. Vypleté záhony je vhodné pokrýt mulčem. Ten zabrání růstu plevele a zároveň udržuje dostatečnou vlhkost a teplo, což prospívá půdním organismům. Pokud nemáme po ruce mulč, můžeme na zeleninový záhon použít slámu. Na zbytku zahrady pak můžeme nechat plevele růst. Zeleninový záhon je vhodné ohraničit lemováním, které můžeme vytvořit z  plochých kamenů nebo ze starých střešních tašek. Tím zamezíme přerůstání plevele do záhonu a rozrůstání plodin mimo záhon.

Takto upravená zahrada bude v  létě mnohem méně sužována plevely. Rostliny nám budou krásně kvést a  my tak budeme mít dostatek času tuto nádheru sledovat.

 

Autor: Radim Dvořák, Foto Fotolia.com