Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Jarní záhony

18.02.2014 11:34

Rytí záhonuÚnor se blíží ke konci. Tím se také přibližuje čas, kdy budeme vysévat zeleninu na záhon a poté také přesazovat do venkovních prostor sazeničky - především zeleniny. Záhon bychom měli mít ideálně připravený od podzimu. Díky tomu bude nyní krásně srovnaný a provzdušněný. Co když jsme to na podzim nestihli? O to víc se nyní budeme muset snažit. Hlína bude tvrdší a možná se nám bude lepit. Co budeme potřebovat? Začneme pracovním oděvem. Stačí se teple obléct, co bychom však neměli podceňovat jsou boty. Obuv by měla být vyšší a ne úplně promokavá. Také by měla být dostatečně teplá, jelikož teploty venku na zahrádce nebudou překračovat deset stupňů Celsia. Dále rukavice - ty by měly být pracovní. Pořídíme si kvalitnější rukavice, ve kterých se budeme cítit pohodlně a nebudou nás nikde tlačit. Levné rukavice mají často vystupující švy, které při práci s  nářadím způsobují puchýře. V  tomto případě můžeme rovnou pracovat bez rukavic. Dále si nachystáme rýč, hrábě, a pokud máme možnost využít rotavátor, neměli bychom s  tím váhat.

Začneme s  rýčem. Záhon poryjeme na hloubku lopaty rýče. Tím zajistíme, že bude zemina dostatečně hluboko provzdušněná. Při rytí postupujeme v příčných  pásech. Hroudy se nám tak budou dostávat do děr, které děláme. Pokud máme nachystán rotavátor, určitě nerozbíjíme hroudy. Pokud ne, budeme muset hroudy rozbít. Nejlépe za pomoci motyky. Pokud se nám na rýč lepí hlína, očistíme jej a odstraníme výstupky. Plocha rýče by měla být co nejvíce hladká. Hlína po ní potom bude sklouzávat. Jakmile máme záhon porytý, použijeme kompost a hnojiva. Všechny vitamíny a živiny, které půdě chceme dát, dáme nyní. Posypeme ji kompostem a hnojivy. Popadneme rotavátor a pustíme se do práce. Několikrát tímto strojem projedeme záhon. Díky tomuto stroji se promísí vrstvy, půda bude kyprá a nebude obsahovat hroudy, které by nám vadily. Kompost s  hnojivy také vpravíme do nižších částí půdy a tím se tak rychleji uchytí rostliny, které do zahrádky zasadíme. Nyní použijeme hrábě. Ty už nám poslouží pouze k  dorovnání povrchu. Jemně rozhrabeme nerovnosti na záhoně. Taháme do všech směrů, abychom vytvořili rovnou plochu, do které se budou snadno sázet sazenice a semínka. Následně vytvoříme chodníčky, po kterých se budeme dostávat k  plodinám. Pokud chodníčky máme z dřívějška, budou určitě po této práci špinavé. Proto vezmeme smeták a chodníčky zameteme, aby zde nezůstalo bláto. Nyní už můžeme čekat na vhodné počasí, kdy začneme sázet.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia