Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Jaro se blíží. Myslíte už na zahradu ?

26.02.2012 20:26

Ačkoli tomu příliš únorové počasí nenapovídá, jaro se opravdu blíží. Zdá se, že tuhé mrazy jsou již definitivně pryč, a na konci února už přišlo pár slunečných dnů, které připomínali jaro.  I když to kalendářní jaro začíná až 21. března, Vaše zahrada bude  potřebovat pozornost již mnohem dříve.

Obecně platí, že to , co jsme na naší zahradě nestihli udělat na podzim, musíme udělat brzy na jaře. Asi nejčastější věc, kterou majitelé zahrad zanedbávají na podzim, je shrabání spadaného listí. I když jsme třeba pečlivý, a celou zahradu pořádně shrabeme  , může během zimy vítr listí na naši zahradu nafoukat, třeba od nepořádného souseda, nebo z aleje na pozemku města či obce. Pokud máme zahradu větší, nemusíme vše dělat ručně,  pomoci nám může zahradní technika. Třeba na spadané listí můžeme použít sekačku se sběrným košem. Fukary na listí jsou na jaře nepříliš učiné , listí je po zimě zvlhlé , a sekačka je v tomto případě jistě lepší. Navíc jej můžeme rychleji zkompostovat, neboť je nadrcené od nožů sekačky. 

Pokud máme na zahradě ovocné stromy, je čas na řez jádrovin, na řez peckovin je ještě čas těsně před jejich rašením. Koruny ovocných stromů, zvláště pokud se jedná o polokmeny či vysokokmeny, se snažíme prostříhat tak, aby do koruny šlo více světla, a nepěstovali jsme na zahradě jen olistěné dřevo, ale hlavně ovoce.  Důležité je v předjaří ošetření ovocných dřevin proti škůdcům.  Postřik provádíme důkladně, aby se látky dostaly do všech záhybů i puklin kůry, podle typu prostředku pak některé postřiky několikrát opakujeme, abychom zlikvidovali všechna stádia škůdců.

Pokud pěstujeme maliník či ostružiník, vyhrabeme pečlivě staré listí a ustříhneme oschlé větve. Pokud máme výhony slabé či nevypadají na podhled dobře, raději je také odstraníme, V případě, že se nám keř příliš rozrostl, můžeme je částečně obrýt, a zastříhnout . Nikdy nepoužíváme motorové pily nebo křovinořezy, ale vždy jen ostré zahradnické nůžky. Řez, i když se jedná o relativně plevelnou a odolnou ovocnou dřevinu, musí být čistý, a neroztřepený.

Nezapomeneme na trávníky - po zimě nevypadají vábně, a je nutné jim věnovat nezbytnou péči. Jako minimum je vyhrabání staré trávy - stařiny. To můžeme udělat po staru hráběma, nebo můžeme použít moderní zahradní techniku - výhodné je to u vertikutace, méně se nadřeme a výsledek je pak výrazně lepší,. Trávník provzdušníme, a případně dosypeme jemným křemičitým pískem. Nezapomeneme na hnojení - lépe je používat  obalovaná hnojiva, která se rozpouští postupně , a hnojivo tak má delší a rovnoměrnější účinky

Fotogalerie: Jato se blíží. Myslíte už na zahradu ?