Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Jedovatá zahrada ?

08.05.2013 12:08

JEDOVATÁ ZAHRADA

Na naší zahradě se často vyskytují jedovaté druhy, o kterých ani nemáme tušení. Pro zvířata často nebezpečná nejsou, pro člověka však ano. Jedovaté rostliny můžeme vidět také téměř za každým oknem. Rostliny, které pěstujeme, mohou být často smrtelně jedovaté, proto bychom měli vědět, které to jsou.

Za okny můžeme často nalézt rostlinu, která pochází ze Středomoří; ve volné přírodě roste jako strom. Touto rostlinou je oleandr. Na něj bychom si měli dávat velký pozor, mnohými je totiž označován za nejjedovatější rostlinu světa. Tato rostlina je natolik jedovatá, že se člověk může otrávit i z medu včel, které ji opylovaly. Jedovaté však nejsou jen květy, nýbrž všechny části. Rostliny, které pěstujeme, jsou často jedovatá pouze pro člověka. Oleandr obecný je však jedovatý i pro domácí mazlíčky. Otrava se projevuje zvracením, horečkami a křečemi.

Pokojovou rostlinou, která má jedovatou především hlízu, je brambořík. Tuto rostlinu můžeme v České republice najít i ve volné přírodě, kde je chráněná. Způsobuje žaludeční a střevní potíže. Jedovatou cibuli má krásně kvetoucí hvězdník, celý jedovatý je také pryšec. Pothos, popínavá nenáročná rostlina může být jedovatá i pro drobné domácí mazlíčky.

Na zahradě se můžeme setkat s čemeřicí, nenáročnou, ale jedovatou. Nejvíce jedu obsahují její oddenky a semena. Dříve z nich byl vyráběn jed. Krásně kvetoucí srdcovka nás také může potrápit průjmy. Nejinak je tomu u prvních kvetoucích rostlin po zimě, sněženek. Sněženka má jedovatou zejména cibuli. Po konzumaci se projevuje otrava bolestmi břicha, křečemi, průjmy. Podobně na nás může působit jedovatá bledule či hlaváček jarní. Mezi nejjedovatější rostliny, které můžeme spatřit především v lesích, ale i na zahradě, jsou konvalinky.  Celá rostlina je silně toxická, toxická je i voda ve váze, do které si květy konvalinek na jaře vystavíme. Často způsobují otravu díky záměně s medvědím česnekem, který se používá jako koření a má téměř stejné listy.

Pokud vysazujeme na zahradu letničky, měli bychom si dát pozor na mnišskou kápi, která je silně jedovatá. Nebezpečné je rostliny se i dotýkat. Další letnička, která je silně jedovatá, je skočec obecný. Ze semen se lisuje kvalitní ricinový olej, slupka, ve které se schovávají semena, obsahuje velmi silný jed. Tento jed poškozuje játra, ledviny a slezinu. Mezi nebezpečné letničky, které můžeme často najít na terasách, jsou durmany. Mají veliké krásné zvoncovité květy, ale ty nejsou jedinou jedovatou částí, rostlina je jedovatá celá.  Pro alergiky mohou být jedovaté i obyčejné muškáty a petúnie.

 

Autor: Radim Dvořák © stillkost - Fotolia.com