Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 637
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8426


Jedovatý plevel na zahrádce

17.05.2013 13:39

Jedvatý plevelZahrada v květnu může být tou nekrásnější, pokud se o ni dobře staráme. V tomto měsíci je většina rostlin rozkvetlá. Naše zahrada je nyní krásným místem k odpočinku. Co se týče zeleninové zahrádky, pomalu můžeme vysazovat sazeničky rajčat, paprik a ostatních předpěstovaných plodin. Zároveň se na zahradě stále množí plevele, které musíme průběžně likvidovat, aby se nám nepřemnožily. Na některé bychom si však měli dávat velký pozor. Některé plevele nám totiž neznepříjemňují život jen přemnožením, ale také látkami, které obsahují. Mezi plevelem jsou také druhy, které mohou být nám, nebo našim mazlíčkům i hospodářským zvířatům, nebezpečné.

Prvním takovým je durman obecný. S touto rostlinou se můžeme setkat v teplejších oblastech. V České republice se s ní setkáváme od nížin do podhůří. Tento druh je původem ze severní Ameriky. Durman patří do čeledi lilkovitých a je to jednoletá bylina, která dorůstá do výšky kolem jednoho metru. U durmanu jsou jedovaté všechny části rostliny, od kořenu až po květ.  Otrava se projevuje zarudnutím, suchostí v puse, vyschnutím sliznice, úzkostí a závratěmi, dezorientací, agresivitou nebo zhoršenou výslovností. Listy této rostliny se využívají ve farmaceutickém průmyslu.

Další nepříliš oblíbenou rostlinou je starček přímětník. Tato dvouletá až vytrvalá bylina dosahuje výšky do 90 cm. Vyskytuje se na suchých loukách, mezích a zahradách. Na jedné rostlině se objevuje několik žlutě zbarvených květů. Obsahuje jedovatý alkaloid, který může nenávratně poškodit játra a způsobit rakovinu. Z tohoto důvodu se přestal používat v léčitelství. V současné době se používá k barvení bavlny.

Tetlucha kozí pysk je jednoletá rostlina dorůstající výšky od 5 do 100 cm. Roste na polích, zahradách nebo u cest. V České republice roste všude kromě horských oblastí. V minulosti byla využívána v léčitelství pro svoje utlumující účinky.  Silně jedovatá jsou semena a nať. Jelikož patří mezi miříkovité, je často zaměňována s jinými nejedovatými druhy. Otrava se projevuje špatným polykáním a obrnou kosterního svalstva. Následuje zástava dechu. Stejné účinky má také podobná rostlina, a to bolehlav plamatý. U této rostliny jsou nejjedovatější plod a listy, nejméně jedovaté jsou kořeny. Pokud požijeme rostlinu, první co bychom měli udělat je vyprázdnit žaludek a sehnat lékařskou pomoc, rostlina je silně jedovatá.

Mezi další jedovaté rostliny patří také blatouch bahenní, bez chebdí, barvínek menší, árón, dymnivka, hlaváček letní, konvalinka, bolševník nebo brambořík. Tyto rostliny nejsou tak časté a většina se neřadí mezi plevele.

Autor: Radim Dvořák © Hedgehog - Fotolia.com