Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Jeseter - ozdoba každého jezírka

21.08.2013 14:31

V jezírku nám mohou ryby prosperovat jen když budou mít dobré podmínky pro život. Každá ryba má jiné nároky. Některé potřebují čistší vodu, některé více kyslíku nebo proudící vodu. Všechny tyto nároky můžeme zajistit; pokud však nebudou mít dostatečný prostor k pohybu, bude nám i sebečistší voda k ničemu.

  • Jeseter – jedná se o velmi krásnou rybu s protáhlým tělem, které je pokryté kostěnými štítky. Patří do chrupavčitých ryb a vyznačuje se protáhlým rypcem, který je opatřen čtyřmi vousky. Jeseteři jsou masožravé ryby, ne však dravé. Živí se měkkýši, některými rybkami žijícími u dna, prostě veškerými organismy žijícími u dna. Ve volné přírodě můžeme na druh jesetera malého narazit v ramenech Dunaje na jižní Moravě. Pokud kupujeme tuto rybu do jezírka, měli bychom si dát pozor na nemocné jedince. Pokud má jeseter velkou hlavu a úzké protáhlé tělo, je něco v nepořádku. Tělo by mělo být stejně tlusté jako hlava. Tyto ryby se pohybují u dna jezírka. Víří vodu, ta se pak lépe čistí od usazenin. Jeseteři se budou hůře množit, samci totiž pohlavně dospívají po 8-12 letech a samice dokonce až po třináctém roku života. Potřebují čistou vodu. Proto musíme mít připraveno správně založené a osázené jezírko a také se neobejdeme bez filtrace. Do zahradního jezírka můžeme koupit čtyři druhy jeseterů. První je jeseter malý. Má šedavé až hnědavé zbarvení. V České republice je chráněn zákonem. Na některých místech se totiž vyskytuje volně. Ze všech jeseterů má nejmenší štítky na bocích. Dožívá se okolo 20 let a dorůstá do délky okolo 100 cm. Jeseter ruský se podobá jeseteru malému. Poznáme jej podle výraznějších štítků. Také má kratší a širší rypec než ostatní druhy a na rozdíl od jesetera malého neobrvené vousky na rypci. Jeseter hvězdnatý patří mezi větší druhy jeseterů. Má velmi dlouhý rypec a hubenější protáhlé tělo. Má velmi zřetelně vyvinuté kostní štítky, které mají na boku hvězdicovitý tvar. Dožívá se až 40 let a dorůstá 100 – 160 cm. Jeseter sibiřský patří mezi největší jeseterovité ryby. Dorůstá do velikosti okolo 2 m. Tato veliká ryba patří k nejpřizpůsobivějším druhům jesetera. Má podobné zbarvení jako jeseter malý, štítky jsou nevýrazné, proto působí hladkým dojmem. V současné době ji můžeme najít v obchodech i jako tržní rybu.

 

Autor: Radim Dvořák foto OASE