Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Ježek na zahradě

04.11.2013 12:27

JežekPokud máme zahradu poblíž lesa či pole, můžeme si být jistí, že se nám dříve nebo později nastěhuje na zahradu ježek nebo celá ježčí rodinka. Jak tyto bodlinaté přátele uvítáme je pak na nás. Pokud se nám ježek na zahradě usadí, může nám být dobrým pomocníkem.  Poměrně zdatně totiž likviduje hmyzí škůdce, housenky a podobně. Na zimu se pak ježek ukládá do zimního spánku. Co pro něj udělat, aby nezmrznul?

                Pokud máme na zahradě hodně listnatých stromů, můžeme využít listí. Jediné listí, které pálíme, je ořechové. Ostatní druhy listí pak shrabeme na hromadu. Tyto hromady umístíme pokud možno na klidná místa do závětří. Pokud budou ve volném prostranství, kde často fouká vítr, může se stát, že brzy budeme mít práci s hrabáním listí znovu. Tento měsíc je totiž známý svým větrným počasím. Pokud máme umístěny hromady, můžeme čekat návštěvy ježků, ti se mohou i za pouhý den objevit a nastěhovat se do úkrytů. Přesně toto je důvod, proč více dní staré hromady listí nepálíme. Může zde být schovaný ježek, kterému bychom tímto mohli vážně ublížit.

                Pokud se nám na zahradě povaluje větší množství odřezků ze dřeva, můžeme ježkovi vyrobit domeček. Stačí vyrobit budku o rozměrech 30 x 30 cm nebo i větší. Tato boudička musí mít vchod aspoň 15 x 15 cm.  Domek pak vysteleme starou trávou a slámou a zasypeme listím, pouze vchod necháme odkrytý. Ten je ideální prodloužit, aby nebyl odkrytý domek a nepromrzal. Jakmile domek uložíme, už s ním nehýbeme. Pokud by tam byl už ježek, jen bychom mu uškodili.

                Pokud nalezneme venku ježka, který se nám zdá příliš malý, váhově by se měl pohybovat do 400g, zimu pravděpodobně nepřežije. Proto jej odchytíme a zavezeme do nejbližší chovné stanice. Pokud se několik dní nikam nedostaneme, můžeme ho nechat doma. Krmíme jej výhradně vodou a vařeným kuřecím masem nebo kočičími granulemi. V žádném případě mu nedáváme mléko. Jakmile bude čas, odvezeme jej do stanice, kde se o něj postarají odborníci.

 

Autor: Radim Dvořák © morelia1983 - Fotolia.com