Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Kam se zahradním odpadem ? Na kompostér

20.02.2014 11:39

Dřevěný kompostérÚnor se nám dostává do svojí poslední třetiny. Teploty stoupají stále výš a výš. Venku je půda už natolik měkká, že s  ní můžeme pracovat. Můžeme kopat jámy, rýt záhony a podobně. Už se nemusíme bát, že kopneme do země a překvapí nás tvrdost podobná betonu. To vše však platí pro nížiny. I na horách se drží sníh pouze na sjezdovkách a to ten umělý. V  noci zde však panují teploty pod nulou a přes den půda neroztaje, proto si zde lidé musejí na pořádné jaro ještě pár týdnů počkat. V  nížinách se koncem měsíce můžeme pouštět do roubování. Roubujeme broskve, meruňky, jabloně či třešně. Zároveň stromy stříháme, abychom prosvětlili korunu. Trávu zatím sekat nebudeme. Nevyrostla a není zcela probuzena po mírné zimě. Proto po ní příliš nešlapeme. Věnovat se nyní můžeme hnojivům a především kompostu. Kompost rozdělíme na dvě části – místo, kde už máme výživnou půdu a druhé místo, kam házíme zbytky, které se teprve rozkládají. Druhou část můžeme vždy promísit s  již vzniklou půdou. Zbytky se tak budou rychleji rozkládat. To však děláme pouze za předpokladu, že máme nakompostované hlíny dostatek. Pokud se u nás stále drží aspoň vrstvička sněhu, můžeme rozházet kompost po částech zahrady, kterým chceme dopřát více živin. Díky tání sněhové pokrývky se dostanou živiny do půdy. Ta bude mnohem úrodnější a rostlinám se zde bude dařit. Tuto činnost můžeme provádět i bez sněhové pokrývky, nebude to však tolik efektní.  Živiny se do půdy dostanou, bude to však trvat déle. Rostlinám to i tak prospěje. Stále je zde také šance, že sníh ještě napadne a efekt pak bude stejný. Zároveň můžeme začít s  rozhazováním hnojiv, která mají stejný účinek jako hlína z  kompostu. A stejně jak kompostem je lepší poprášit hnojivem tající sníh. Vpravíme tak hnojivo přímo do půdy, kde jej pak mohou ihned využívat rostliny, pro které je hnojivo určeno. Kompost následně přehrábneme, tím se po zimě provzdušní a lépe se bude zpracovávat a užívat při hnojení.

                Nyní už můžeme čekat na období, kdy do těchto zúrodněných částí zasadíme sazenice rostlin, ze kterých koncem léta budeme sbírat spoustu výborných plodů.

Autor: Radim Dvořák, zdroj Dřevěné kompostéry Vladeko , Foto Fotolia