Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Koi - ozdoba každého jezírka

20.08.2013 14:38

Ryby mohou naše okrasné jezírko oživit, není tak statické a pro oko člověka atraktivnější. Tyto ryby však mají i své výhody. Požírají komáry, kteří by se bez nich v jezírku přemnožili. Příliš mnoho ryb však jezírku škodí. Přebytek pohybu a výkalů likviduje rovnováhu, která v jezírku panuje. Proto bychom do jezírka měli vysadit pouze druhy, které jsou do něj svými rozměry ideální.Koi v jezírku

  • Perlín ostrobřichý – je světlá ryba. Typickým znakem těchto ryb jsou sytě červené ploutve. Díky tomuto znaku ji lidé přezdívají červenka. Tělo má vyšší. Jedná se o druh žijící v hejnech. Osidluje stojaté nebo jen pomalu tekoucí vody jako jsou tůně, rybníky, nádrže a podobně. V nádrži potřebuje bahnité nebo písčité dno, které je porostlé rostlinstvem. Dospělí jedinci se totiž specializují na rostlinnou potravu. Tyto ryby patří do větších jezírek. Dorůstají do velikosti okolo 30 cm, mohou však dorůst až do čtyřiceti.
  • Koi kapr- je nejprodávanější a nejčastější rybou v jezírku. Tato šlechtěná forma původem z Číny je známa více než 2000 let. Oproti našemu domácímu kaprovi má Koi užší tělo. Díky vysokému počtu křížení, které probíhá na specializovaných farmách, mají tyto ryby spoustu barevných variant. Mohou být jednobarevné, vícebarevné, strakaté. Barevných variant je několik, mohou být oranžové, bílé, červené, žluté, černé, šedé, modré, zelené. Tyto ryby mohou být málo i vysoce šlechtěné, od toho se také odvíjí cena, která může jít do astronomických výšek. Čím více jsou šlechtěné, tím více péče potřebují. Začátkem 80. let minulého století se tyto ryby dostala do České republiky. Tyto ryby mohou vydržet v našem jezírku poměrně dlouho. Dožívají se až třiceti let. Do malých jezírek se nehodí, dorůstají totiž velikosti od 30 do 70cm. Velikost záleží na druhu, prodávají se menší i větší druhy. Pro tyto ryby je také důležitá hloubka jezírka. Ta by měla být minimálně 1,5m, lépe však okolo 2m. Tyto ryby jsou také poměrně náročné na kvalitu vody. Proto se neobejdeme bez filtrace, která vodu pročistí a provzdušní. Ryby potřebují dostatek kyslíku. Koi kapři jsou všežravci. Jelikož jsou náchylní na nemoci, je lepší je krmit speciálním krmivem, které obsahuje nutné vitamíny. Tyto ryby nám také budou často brouzdat po dně a rozrývat jej, proto bychom je do jezírka měli nasadit poté, co rostliny v jezírku stihnou zakořenit.

Autor: Radim Dvořák foto Jezírka Oase