Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Koktejly z bylinek

24.07.2013 16:57

Koktejly z bylinekNa zahradě nám vyrostla spousta bylinek. V červenci většina z nich přechází do květu a je čas sklízet. Většinu z nich můžeme usušit a uchovat tak, že je můžeme využít i v chladných zimních měsících. Nejlepší jsou však čerstvé. Spousta z nich se dá použít při výrobě nápojů. Asi nejznámější bylinkou, která se využívá při tvorbě alkoholických nápojů, je máta. Ta má několik druhů, které se liší svojí výraznou chutí. Často je využívána kvůli své chuti, dodává koktejlům svěžest a příjemnou vůni. Nejznámějším nápojem, který můžeme z máty připravit, je mojito. Mimo máty budeme potřebovat limetku, třtinový cukr, bílý rum, led a sodovku.

  • Eukalyptus – z eukalyptu lze vytvořit výborný koktejl zvaný eukalyptové martini. Stačí 25ml eukalyptového sirupu, 25ml limetkového džusu, 12 ml Cointreau (francouzský ovocný likér), 50 ml ginu, 3 kapky vaječného bílku.
  • Zázvor – dobře se kombinuje s kokosem, limetkou, citrónovou trávou, mátou. Zázvorové martini připravíme smícháním zázvorové šťávy s vodkou a čerstvou citrónovou šťávou. Vodka a zázvorová šťáva je v poměru 1:1.
  • Bazalka – hodí se do koktejlů, kde se používá máta, citrón. Koktejl připravíme za pomoci lístků bazalky, vodky, tomatového džusu a citrónové šťávy. K bazalce se dále hodí brusinky nebo meloun.

Tyto bylinky můžeme různě kombinovat s ovocem. Výbornou kombinaci nám vytvoří třeba zázvor s ananasem nebo medem, bezinky s hrozny, k fenyklu přidáme hrušku a k jablku skořici nebo šalvěj. Pepř se hodí k jahodám, chilli papričky zase k mangu. Ibišek, ten se hodí do koktejlů s ostružinami. Při tvorbě koktejlů využijeme těchto kombinací a tak můžeme vytvořit vlastní jedinečný koktejl, který bude ochucen plody ze zahrádky.

 

Autor: Radim Dvořák © Printemps - Fotolia.com