Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Korejská jedle

10.06.2013 16:23

Korejská jedleStromy jsou nezbytno součástí zahrady. Dodávají zahradě přírodní ráz. Zároveň spousta rostlin, které na zahradě pěstujeme, potřebuje stín. Právě tyto rostliny využívají stínu těchto stromů. Stromy zároveň ovlivňují půdu, například jehličnany za pomoci jehlic, které opadají na zem, silně okyselují půdu. Proto se v jejich stínu daří kyselo milným rostlinám. Mezi takovéto stromy také patří, v poslední době velice oblíbená, korejská jedle. Tento strom je v posledních letech častým obyvatelem zahrad. Tento strom dorůstá výšky až 20m, kvete od března a doba květenství odeznívá až koncem měsíce května. Je to nenáročný strom, nepotřebuje příliš světla a bez zálivky také vydrží. Je oblíbený především díky své příjemné stálé zelenosti a krásně zbarveným modrým šiškám.

Často můžeme v obchodních domech narazit na sáček se semínky právě jedle korejské. Tyto stromky lze poměrně snadno vypěstovat ze semínka. Stačí zvolit správný substrát. K výsadbě si pořídíme podlouhlý truhlík. Ten vysypeme zeminou pro jehličnaté stromy. Tento substrát by měl obsahovat z větší části směs rašeliny a písku. Zemina by měla být dobře propustná. Tímto substrátem vysypeme truhlík. Semínka zasadíme 1-2cm hluboko. Následně přikryjeme truhlík fólií, abychom zaručili dostatečnou vlhkost, která je pro klíčení nezbytná. Dále bychom měli zařídit semínkům dostatečné teplo, to klíčení urychluje. Jakmile semínka vyklíčí, částečně sundáme fólii, aby měly více vzduchu. Jakmile si semenáčky vytvoří kmínek, rozsadíme je do větších květináčků, kde je přihnojujeme.

Pokud kupujeme sazenice v zahradnictví, měli bychom si zjistit, jaký konkrétní kultivar kupujeme. 

  • Silberlocke- je velice hustá a má prohnuté zeleno – stříbrné jehlice. Patří k těm vyšším.
  • Silberkugel, Compact Dwarf, Goldener Traum – zakrslé jedle, které se liší tvarem, nemají tak krásné šišky, jako Silberlocke, zato tvarem jsou často chloubou menších zahrad.
  • Starker´s Dwarf, Cis – miniaturní jedle, forma Cis je poléhavá, Dwarf je miniaturní, která roste maximálně 2,5cm za rok.  Tyto stromky se hodí do zahradní skalky.

Všechny druhy dokáží při správném umístění vytvořit příjemný uklidňující prvek v zahradě. Měli bychom se pečlivě věnovat výběru druhu. Tyto stromy nemají rády ořez. Touto činností dochází pouze k znehodnocení rostliny. Rostlině se pak přestává dařit a často končíme kácením těchto krásných dřevin.

Autor: Radim Dvořák