Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Krmte v mrazech ptáky

11.02.2012 13:35

Správným krmením mohou lidé podle ornitologů pomoci vodním ptákům přežít letošní zimu. Ve velkých mrazech zamrzla většina řek a volná hladina zůstala jen na některých místech pod jezy a v centrech větších měst. Právě tam se ptáci shromažďují. Kvůli mrazům mají však v krajině omezený přístup k potravě. Za krmení od lidí budou vděčni.

Nejvhodnější potravou pro hladovějící vodní ptáky jsou menší kousky nakrájeného nebo rozlámaného vysušeného bílého pečiva a chleba. Vhodnou potravou jsou i semena. Kdo k nim má přístup, může ptactvu sypat pšenici, oves nebo kukuřici.

Lidé při krmení mohou narazit nejčastěji na běžné druhy vodního ptactva, především různě zbarvené kachny divoké. Mohou potkat také labutě velké, které při krmení vycházejí za lidmi i na břeh. Ornitologové toho využívají ke kontrole kroužků, z nichž zjistí, odkud labuť přiletěla.

Mezi zimujícími ptáky se podle výjimečně objevují poláci velcí nebo chocholatí, morčáci velcí, hvízdáci, ostralky, kachničky mandarinské a někde i husy velké nebo běločelé. Z chřástalovitých ptáků pak lysky černé, slípky zelenonohé a z potápek potápky malé. Na některých zimovištích se vyskytuje i několik druhů racků a na větších řekách kormoráni velcí.