Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Květnové práce na zahradě

06.05.2013 21:44

Květen na zahraděKvěten začal velice deštivě a nevypadá to, že by se počasí chtělo umoudřit. V květnu musíme opět stihnout spoustu činností, které jsou spjaté se zahradou. V měsíci květnu už nám začnou teploty stoupat vysoko nad deset stupňů celsia. Zima se už projevuje jen v podobě přízemních mrazíků, které většinou hrozí maximálně do půlky května. Proto bychom měli pomalu začít sázet letničky ven. Ze začátku měsíce vysazujeme pouze otužilejší letničky. Po třech zmrzlých už vysazujeme i teplomilnější zástupce. V půlce května pak můžeme dát na zahradu i tropické druhy, jako jsou palmy, fíkusy a podobně. Po třech zmrzlých bychom měli dát velký důraz na zeleninovou zahrádku. V tuto chvíli totiž přichází na řadu předpěstovaná zelenina. Ven tedy vysadíme všechny rostlinky, které jsme si na jaře předpěstovali, ať už je to paprika, rajče, nebo třeba meloun.

Věnovat se musíme také trávníku, měli bychom jej sekat jednou za 10 dní. Pokud jsme zasadili i novou mladou travičku, nesekáme trávník na nejnižší stupně, vytahali bychom novou trávu, která má ještě slabé kořínky. Trávník sekáme na vyšší stupně, tím docílíme toho, že bude krásně zelený a hustý.

V půlce května nám už odkvetla většina keřů, těm bychom se také měli věnovat. Především keře s velkým květenstvím potřebují ulehčit život. Toho docílíme tím, že ostříháme odkvetlé květy. Toto platí především pro šeřík, zlatici a dřín.

Likvidace plevelu je méně náročná než minulý měsíc, avšak stále velmi důležitá. Věnujeme se rostlinkám jahodníku, mezi kterými roste stále plevel. Ten vytrháme, aby jahody měly dostatek prostoru pro růst. Během května se staráme i o jezírko; sázíme do něj rostliny, vytahujeme vláknitou řasu a udržujeme správný chod. Na domácím vinohradě je zapotřebí provést každých 14 dní postřik proti škůdcům a chorobám. Jakmile se začnou objevovat slimáci ve vlhkých koutech, začneme s jejich likvidací. Tím si ušetříme spoustu práce do budoucna.

 

© Konstiantyn - Fotolia.com