Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Kvetoucí louka doma na zahradě

17.06.2013 17:19

Kvetoucí loukaLouka je noční můrou pro alergiky, především ta rozkvetlá, plná lučních trav a pylu. Pro šťastlivce, kteří netrpí žádnou alergií na pyl je tato louka krásným zpestřením, kde se vyskytuje spousta druhů brouků a motýlů, kteří v letních měsících zaplní prostor nad lučními květy. Jedny z nejkrásnějších luk se vyskytují na území České republiky v Krkonoších nebo v jižních Čechách. Nádherné louky jsou také v méně navštěvované lokalitě CHKO Bílé Karpaty; je to oblast, která byla v minulosti odlesňována. Na odlesněných plochách vznikly tisíce hektarů květnatých luk, kde se můžeme setkat se spoustou druhů českých orchideji a dalšími ohroženými druhy rostlin.

Ne každý si může dovolit jezdit každý den pozorovat tato krásná území, proto si můžeme takovouto louku vytvořit i na naší zahradě. Pokud ji citlivě zasadíme do kompozice zahrady, vytvoří nádhernou relaxační podívanou.

Než začneme s výsadbou louky, musíme strhnout stávající travní drn. Následně vysbíráme kořínky a plevele, tak aby nám zůstala jen nepokrytá půda. Do této půdy vyséváme semena podobně jako při zakládání trávníku, důsledně udusaná semínka zalijeme.

Na internetu si v současné době můžeme vybrat z velkého množství druhů směsí. Klasická louka je složena především z trav, obsahuje okolo 80 – 90 % lučních trav, zbytek je tvořen bylinami. Tyto travní směsi si můžeme pořídit také do vlhčího nebo suššího prostředí, liší se druhy, které směs obsahuje. Dále se dá pořídit květnatá louka s obsahem letniček, kde je okolo 70 % trav a zbytek je zde zastoupen šlechtěnými letničkami, které krásně prozáří zahradu. Některé směsi nabízí zastoupení bylin až z 60 %, tyto louky jsou vábidlem pro hmyz i motýly. Nevýhodou všech druhů luk, které si na zahradu pořídíme, je možnost, že se nám zde zabydlí klíšťata; ta se v těchto porostech vyskytují častěji než v nízkém trávníku. Louka je v prvním roce poměrně nákladnou záležitosti, za tato osiva utratíme v závislosti na ploše několik tisíc korun.

  • Typy osiva - Česká květnice, bílá, modrá, červená, žlutá louka, zelený chodníček, kopretinová louka nebo zelený chodníček, dále druhy jako je zámecká zahrada, horská louka, bylinková vonička nebo také slunná stráňka.

Pokud chceme pěkně pestrou louku, musíme se o ni starat. Sečeme každý rok v jiném termínu a ve výšce okolo 20 cm. Pokud máme velký pozemek, tak sečeme po částech. Druhý rok nám louka nádherně rozkvete a potřebuje sekat častěji, přibližně třikrát ročně ji zkrátíme na 5 cm.  Na sečení použijeme kosu. Pokud máme větší louku, budeme potřebovat sekačku, která nám to umožní. Mezi vhodné sekačky patří lištová nebo bubnová.

Autor: Radim Dvořák