Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Kvilda má nejvyšší živý vánoční stromek v Česku

23.12.2011 12:09

Obec Kvilda na Prachaticku, kde trvale žije 180 obyvatel, má nejvyšší živý vánoční strom v Česku. Měří 25,24 metru a zástupci pelhřimovské agentury Dobrý den jej dnes zanesli do České knihy rekordů. Kvilda do této sbírky ale dnes přidala další čtyři rekordní zápisy.
Kvilda sebrala rekord Valašské Bystřici na Vsetínsku. Tamní vánoční strom měřil o půl metru méně - 24,74 metru.Pokus o zápis do České knihy rekordů doprovázelo deštivé počasí a chladno. Kvilda si na přesné ověření výšky zajistila speciální geodetický měřič, který přesně dokáže stanovit parametry stromu.
Nebyl to však jediný zápis, s nímž obec ze Šumavy aspirovala o zápis do České knihy rekordů. Ostatní rekordy jsou však už delší dobu známy. Dnes je jen stvrdili zástupci agentury Dobrý den.
V katastru obce pramení nejdelší česká řeka Vltava. Ta se z skládá z několika úzkých pramínků v úpatí Černé Hory v nadmořské výšce 1172 metrů.
U Kvildy leží Jezerní slať, což je nejstudenější místo v republice. I v letních měsících tam bývá průměrně šest mrazivých dnů a celoroční průměrná teplota v Jezerní slati je dva stupně Celsia.
Dále má obec na Prachaticku výjimečnou konstrukci stropu společenského sálu. Tvoří ji střešní kosočtvercové dřevěné vazby prkének bez použití trámů.
A Kvilda je s nadmořskou výškou 1065 metrů navíc nejvýše položenou obcí v Česku. Veřejnost přitom dlouho myslela, že tento primát patří nedaleké Horské Kvildě.