Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Kvůli velké úrodě prodávají pěstitelé brambory za ztrátové ceny

19.10.2011 10:11

Úroda brambor v Česku je skoro o pětinu vyšší než loni. Podle odhadu Českého statistického úřadu bude sklizeno přes 786.000 tun. Kvůli přetlaku na trhu teď pěstitelé dostávají za kilogram do dvou korun, což pro ně podle Ústředního bramborářského svazu ČR znamená prodělek. Zlevnění nastalo i v obchodech. Hypermarkety v Havlíčkově Brodě nabízejí kilogram brambor v akci dokonce i za necelé tři koruny.
Za necelé tři Kč se v obchodech daly koupit brambory v desetikilovém balení. U dvoukilogramového sáčku už byla cena za kilogram skoro devět Kč. Při nákupu přímo na farmách teď lidé za kilogram zaplatí od 3,50 Kč po pět Kč. Před rokem, když byla sklizeň brambor v Česku slabší, prodávali zemědělci kilogram asi za pět Kč. V obchodech tehdy stejné množství stálo i přes 15 Kč.
Domácí spotřeba brambor dlouhodobě klesá. Podle statistik sní průměrný Čech jen kolem 65 kilogramů brambor ročně, před deseti lety to bylo asi o deset kilogramů víc. Snižuje se také pěstování této plodiny. Rozloha bramborových polí v Česku se podle ČSÚ proti loňsku snížila o 2,3 procenta na 26.450 hektarů.
Kvůli nynějšímu nevýhodnému prodeji plánují farmáři další redukci ploch. Pěstitelé hledají větší jistotu, kterou jim dává třeba obilí. Náklady na pěstování brambor jsou totiž ve srovnání s obilím i čtyřikrát vyšší. Pokud se Česko v budoucnu vzdá pěstování brambor, doplatí na to podle něj spotřebitelé, kteří budou odkázáni na dražší dovoz. Ubyla by také další technická plodina, která pomáhá zlepšovat úrodnost půdy.
Letošní sklizeň brambor je díky pěknému počasí skoro u konce. Zhruba třetina tuzemské produkce bude i letos z Vysočiny. Výnos se podle statistiky pohybuje v průměru kolem 30 tun z hektaru, oproti minulé sklizni je vyšší zhruba o pět tun. Narostly ale hodně velké brambory, které se dají zpracovat jen ve škrobárnách.
Určité uklidnění na trhu s bramborami se dá očekávat až v době, kdy se bude obchodovat s uskladněnou produkcí.