Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Lednové jezírko

22.01.2014 15:15

Jezírko v zimě Leden je v plném proudu, ani se nenadějeme a bude v půlce svého trvání. Obvykle bývá první měsíc v roce poměrně mrazivý a bohatý na sněhové srážky. Sníh ani mráz zatím v České republice není moc častý jev, častější jsou letos nadprůměrné teploty s dostatkem sluníčka. Naše zahrada, pokud jsme se o ni správně starali, pokud jsme ji správně zazimovali, není na takovouto zimu příliš připravená. Choulostivé rostliny jsme zazimovali, ty ostatní jsme nechali na pospas zimě. Počítali jsme však s tím, že bude půda zmrzlá a pokrytá sněhem. Opak je však pravdou. Proto se o zahradu musíme postarat. Některá místa je potřeba upravovat častěji, některá méně často. Zahradní jezírko patří k těm, o které se musíme každý měsíc aspoň trochu postarat.

                Jelikož nemrzne, pouze někdy v noci, stále nemusíme vkládat plovoucí topítko. Pokud bude v noci mrznout, vrstva ledu bude tak tenká, že stačí ráno polít vroucí vodou z konvice a díra, kterou jsme vytvořili, už přes den nezamrzne. Ryby tak mají dost kyslíku a plyny také mohou volně stoupat z jezírka pryč. Díky enormně vysokým teplotám však mohou být ryby a živočichové v našem jezírku zmateni. Mohou si myslet, že přišlo jaro a probouzet se ze zimního spánku. Ryby, které zvyšují svoji aktivitu, však nezačínáme přikrmovat. Spíše by jim to uškodilo. Potravu si zatím v jezírku najdou. Semínek a podobných pochutin v jezírku trochu ještě zůstalo.  Pokud máme u jezírka choulostivé rostliny, zaměřme se také na ně. Tyto rostliny potřebují být stále dobře zazimované. Pokud jsme je měli přikryty listím, které vítr rozfoukal, opět jej přihrneme. Chvojí mohl roztahat pes, proto jej zkontrolujeme a upravíme tak, aby rostliny měli dostatečný kryt. Díky zimě beze sněhu jsou totiž rostliny nekryté proti větru. Stačí jeden ledový vítr a kořeny uhynou. Proto zateplení rostlin nepodceňujeme. Kameny okolo jezírka se díky střídání teplot mohou posunout a odkrýt tak kořeny některých rostlin. Proto i kameny kontrolujeme, aby byly na svých pozicích. Trávy mohou mít tendenci se lámat, proto je svazujeme tak, aby si navzájem byli oporou. Díky zimě, která drží teploty nad nulou, také můžeme ostříhat zbytek rostlin, které jsme nestihli na podzim zlikvidovat. Ostřiháváme jen suché a shnilé části. Pozor však na rámus, snažíme se vše okolo jezírka dělat tiše, abychom nestresovali jeho obyvatele, kteří potřebují ticho a klid, aby v klidu zimu přečkali bez sebemenších ztrát.

 

Autor: Radim Dvořák foto Oase jezírka