Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 618
79%

Ne, nenavštěvuji 1 777
21%

Celkový počet hlasů: 8395


Lekníny patří do každého jezírka

19.05.2013 13:49

LeknínyV půlce května už nám krásně rozkvetlo zahradní jezírko. Letničky i vytrvalé byliny, trávy a drobné keře, které nám lemují okraje jezírka už také rozkvetly. Nyní nám zahradu zdobí nejen krásnými květy, ale i vůní. Pomněnky nám předvádí drobné modré kvítky, kosatce už mají pupeny, které se chystají rozkvést, stále nám však na hladině něco chybí. Jsou to lekníny. Nyní je ideální doba na zasazení leknínů do našeho téměř dokonalého jezírka. Lekníny jsou jedny z nejkrásnějších rostlin, které můžeme v zahradním jezírku vidět. Aby nám přezimovaly, je nutné je vysadit do hlubší vody. Minimální hloubka pro přezimování je 60 cm; pokud máme jezírko, které nemá tyto parametry, nemusíme zoufat. Musíme však počítat s tím, že lekníny na zimu dáme do teplejších prostorů. Ideálním místem je sklep.

Pokud jsme si koupili lekníny přímo v zahradnictví, máme zčásti zjednodušenou práci. Lekníny zakoupené z obchodů totiž bývají zasazené do bláta a vložené do plastového květináče. Pokud máme jezírko, které nedosahuje hloubky 60 cm, musíme lekníny sázet v květináči. Stačí je jen vložit do určeného místa (v tomto místě by neměla příliš proudit voda) a následně obsypat kamínky. Lekníny jsou jediné rostliny v okrasném jezírku, kterým se neproplachují kořeny a které se nesázejí do písku. Pokud máme dostatečně hluboké jezírko, můžeme vodní rostliny sázet i bez plastového koše. Na dno dáme trochu bahna, do kterého lekníny zasadíme. Následně obsypeme drobnými kameny a napustíme vodou. Po pár týdnech uvidíme na hladině první listy.

Pokud si kupujeme lekníny, měli bychom si dopředu rozmyslet, kam je budeme sázet. Pokud máme malé jezírko, ideální jsou nejmenší druhy leknínů. Jejich listy mají v průměr okolo pěti centimetrů, listy větších druhů okolo 15 cm. Ty největší, které se vysazují do rybníků, mohou mít velikost listu okolo 50 cm. Lekníny se také dělí podle hloubky, do jaké je zasadíme. Liší se také druhy listů, některým druhům listy plují po hladině, jiným trčí nad hladinu. V České republice rostou dva druhy, ostatní jsou přistěhovalci. Leknín bílý a bělostný - tyto původní druhy stále mizí kvůli znečišťování vod, proto jsou oba druhy chráněné. V obchodech můžeme narazit na přibližně padesát druhů leknínů různých velikostí i barev.

 

Autor: Radim Dvořák