Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Letní část olomoucké Flory - návštěvnický rekord

22.08.2011 14:25

Téměř stejně lidí jako loni navštívilo letní etapu zahradnické Flory Olomouc, která se na olomouckém výstavišti konala od čtvrtka . Loni do areálu zavítalo přibližně 37.000 lidí, podařil se tak vyrovnat dva roky starý rekord.
Mezinárodní výstava květin je nejstarší a současně největší akce svého druhu v zemi. Letos se o výstavní expozice letní Flory a veletržní nabídku květin, rostlinného materiálu, pomůcek a služeb postaralo na 300 vystavovatelů a prodejců z ČR, Polska a Slovenska.
Centrem návštěvnické pozornosti byl zejména největší výstavní pavilon. Hlavní expozice nesla název podle středověkých klášterních zahrad Rajský dvůr. Přízemí pavilonu zaplnily léčivé, aromatické a kořeninové rostliny; návštěvníci mohli obdivovat levandule, třapatky, bazalky, heřmánek, ale i exotický modrokvětý šišák bajkalský či fialkovou agastache anýzovou. Nechyběly ani klasické byliny z domácích zahrádek, jako například kmín, majoránka, či bylinky oblíbené v jiných než rostlinných podobách - konopí a len.
Vystavovatelé přivezli i několik zcela nových odrůd. Na výstavišti byl pokřtěn len Raciol šlechtitelů z Agritecu Šumperk s ojedinělých složením mastných kyselin a nízkým obsahem antinutričních látek vhodný pro racionální výživu. Novou odrůdu bazalky Mánes přivezli do Olomouce pěstitelé ze Sema Smržice.
Výstaviště Flora se rostlinné výzdoby zbaví jen na několik měsíců. V první polovině října totiž na letní Floru naváže její podzimní etapa, zaměřená na ovoce, zeleninu a zahradničení. Její součástí bude festival gastronomie a nápojů Olima a návštěvníci se mohou těšit i na tradiční soutěž o nejlepší ovocný destilát s názvem Flora košt.