Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 622
79%

Ne, nenavštěvuji 1 780
21%

Celkový počet hlasů: 8402


Letní jezírko

19.08.2013 14:59

ŘasyV létě nám celá zahrada kvete, zeleninová zahrádka nám vrací naši péči na plodech, ovocné stromy už jsme očesali a některé se teprve chystáme očesat. Práce není tolik jako na jaře a my máme o něco málo více času na relaxování. Pokud jsme se tedy zrovna nevrátili z dovolené. Za těch čtrnáct dní, co jsme nebyli doma, se totiž mohla zahrada změnit k nepoznání. Přerostlá tráva, odkvetlé letničky, popadané meruňky a sucho kam se podíváme. V tomto případě se musíme okamžitě pustit do rekultivace zahrady a vše dát do pořádku. V případě, že už máme zahradu ošetřenou a upravenou, můžeme relaxovat u zahradního jezírka. Pokud v našem zahradním jezírku je průzračně čistá voda, je vidět, že je ekosystém jezírka v rovnováze. Avšak tento jev bývá následkem časté údržby jezírka.

                Pro léto je typické množení rostlin, nejinak je tomu i v jezírku. Zde se nám rozrůstají vodní a mokřadní rostliny, bohužel také řasy. To je způsobeno především proměnlivým počasím. Chvíli jsou tropy, následně přijde bouřka nebo deštivý týden, jakmile se znovu oteplí, jezírko nestihne zareagovat, ale řasy ano - začnou rychle růst. V takovém případě nám nezbývá nic jiného, než řasu vytahávat. Pokud je vše ostatní v pořádku, za několik dní se do řas pustí samy vodní rostliny. Začnou čerpat více živin a pro řasy nic nezbude. Tak zahynou.

  • Jak omezit růst řasy a zakalenou vodu v jezírku? Základem je správné založení jezírka. Při zakládání musíme být důkladní při vytvoření určitých vodních zón, ve kterých rostou různé druhy rostlin. Dále musíme do jezírka umístit čerpadlo, které nám pohání vodu, to musí mít podle velikosti odpovídající průtok. U zakládání bychom neměli nic podcenit.
  • Co může působit znečištění vody? Za většinu problémů může vítr. Zanesený pyl, listí popadané z okolních stromů, plody z okolních stromů, to vše ve vodě hnije a vodu znečišťuje. Dále nadměrné krmení ryb působí negativně na kvalitu vody. Krmivo ryby nesežerou a to klesne ke dnu, kde se rozloží. V neposlední řadě výkaly ryb nebo ptáků, kteří se k jezírku chodí osvěžit, mohou také kazit vodu. Pokud budeme tyto nečistoty eliminovat, máme velkou šanci, že zde nebudou ani přemnožené řasy nebo dokonce sinice. Dále musíme dávat na rychle rostoucí druhy rostlin, ty nám jezírko mohou také zlikvidovat svým přemnožením. Pokud máme u jezírka potůček, je pro nás vše jednodušší. Plovoucí rostliny totiž vytvářejí tzv. plovoucí koberec, který zabraňuje prostoupení kyslíku do vody. Pod nimi se vytvářejí z odumřelých částí rostlin plyny, které kvalitu vody rychle snižují. Pohybující se voda tuto bariéru rozráží a dodává zároveň vodě dostatek kyslíku. Pokud máme v jezírku lekníny a začnou se jim vztyčovat listy, znamená to, že jich je zde moc a musíme je prořezat. Jakmile se na březích vytvoří nepropustný prales, měli bychom jej také prořezat. V hustém porostu se může ledaco skrývat, například shnilá jablka a hrušky, spousta řasy a odumřelých rostlin, zde může být také zdroj nákazy.

Jakmile tuto činnost dotáhneme do konce, můžeme se těšit z čisté vody a každý nám jezírko bude závidět. Zajímavý test proběhl  na https://www.oase-filtrace.cz/produkty/pripravky-na-rasy-a-vodu/test-pripravku-na-rasy-2012 , kde mohli majitelé jezírek zasažených řasou sami vyzkoušet, jak je také možné řešit řasy v jezírku - tentokráte tak trochu rychlejší cestou

 

Autor: Radim Dvořák  zdroj www.oase-filtrace.cz