Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Letní řez ovocných stromů

22.07.2013 20:21

Letní řezLetní řez je pro ovocné stromy velice důležitý. Stromy po letním řezu nemají tak dlouhé větve, které na sobě nesou jen pár pupenů. Díky tomuto řezu máme hustou korunu, kde na kratších větvích máme pupenů více.               

                V červenci nastává ideální čas na řez jádrovin, jako jsou hrušně a jabloně, a také třešní a višní. Řez je možný dělat před i po sklizni. U třešní a višní je častější posklizňový řez. Ten provádíme zkrácením větví, které byly nedávno obsypány plody. Tyto větve další rok nasadí více pupenů a plody budou lépe stavěné. U jabloní a hrušní provádíme předsklizňový řez. Díky řezu se zpomalí růst větví; strom se tak může plně soustředit na výživu pupenů. Prvně vyřežeme křížící se větve nebo větve, které jsou přímo nahusto. Následně zkrátíme větve, které chceme, aby další rok plodily více. Větve, které rostou do boku, zkracujeme na čípek nebo patku. Tyto větve během dvou let zesílí mnohem více než ostatní. Dlouhé větve, které chceme zanechat, pak zkracujeme na 6-8 pupenů.

                Broskve, meruňky, nektarinky a švestky řežeme až koncem léta. Postup je úplně stejný jako při řezu jabloní a hrušní.

                Jakmile nám dozrají plody na drobných keřích, například na rybízu, malině a podobně, řežeme také. Po sběru těchto výtečných bobulek vytáhneme zahradnické nůžky a rukavice a pustíme se do práce. Nejdříve odstraníme všechny suché a nemocné větve, které ihned odklidíme na hromadu připravenou na spálení. Následně ostříháme větve, které vytváří přehuštěnou korunu. Další částí je zkrácení příliš dlouhých výhonů. V podstatě všechny výhonu rostoucí nahoru zkrátíme o jednu třetinu. Větve rostoucí do boku zkrátíme na polovinu a méně, podle toho, jak moc jsou poléhavé. Pokud leží příliš, odstraníme celou větev. Plody, které dozrávají na ležící větvi, nejsou tak dobré a často jsou nahnilé a nemocné.  Při této práci je nutné mít kvalitní ostré nůžky, abychom prováděli čisté řezy, které se budou lépe udržovat a hojit. Poslední částí řezu je dotvarování koruny. Větve, které směřují do nevyhovujících prostorů, odstraníme. Tím vytvoříme ideální korunu, která bude dobře plodit a bude snadno přístupná při sklizni. Plody budou šťavnatější, větší a koruny stromů i keřů bohatší na pupeny, ze kterých následně vzniknou plody. Letním řezem tedy zvýšíme úrodu v následujícím roce.

 

Autor: Radim Dvořák© Kzenon - Fotolia.com