Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 622
79%

Ne, nenavštěvuji 1 780
21%

Celkový počet hlasů: 8402


Líska - strom srpna

24.08.2013 14:47

LískaSrpen je měsícem, kdy se chýlí léto ke konci. Noci jsou chladnější. Slunce přes den už také tolik nepálí. Tento pozdně letní měsíc patří stromu zvanému Corylus - běžně známému pod názvem líska. Právě lísce patří období, které začíná 5. srpna a končí 1. září. Tento strom patřící do čeledi břízovitých dorůstá do výšky okolo 7 m. Nejznámější jsou keřovité odrůdy. Samčí květy jsou uspořádány v jehnědách. Ty má každý druh tohoto stromu jinak dlouhé. Líska má srdčité a vejčité listy, což jsou hlavní okrasné části tohoto stromku. Co se týče náročnosti na pěstování, patří mezi ty nenáročné druhy. Lze ji vypěstovat téměř kdekoliv. Nevadí jí přímé slunce ani stín. Nejlépe se jí však daří v polostínu. Co se týče půdy, rostou lísky téměř všude, pouze v extrémních podmínkách se jim nedaří. Nevyrostou tedy v písku a ani v bažinaté oblasti.

Pokud chceme na naší zahradě vypěstovat pěknou lísku, musíme se držet několika pravidel. Předně bychom si měli dát pozor na dobu výsadby. Nemůžeme ji sázet kdykoliv se nám zamane. Tyto stromy sázíme na jaře nebo na podzim. Plánujeme-li sázet stromů více, měli bychom dodržovat rozestupy okolo 3 metrů. Pokud chceme lískami osázet svah, nejlépe je vybrat svah jihozápadní, kde se jim bude dobře dařit. Ostatní světové strany také nevadí, jen na jižní by mohla země rychleji vysychat, na což bychom museli reagovat častějším zaléváním. Poté co jsme zasadili tento strom, musíme se mu věnovat. První rok jej zaléváme, aby se lépe uchytil. Další roky už mu pomáháme jenom prořezáním. Řez provádíme podle toho, za jakým účelem strom pěstujeme. Pokud jej pěstujeme jako živý plot, stříháme už nižší větve do dvou až tří metrů. Stříháme vnější i vnitřní větve. Zevnitř koruny odstraňujeme suché větvičky a korunu prosvětlíme. Tím docílíme zhuštění koruny, což je pro živý plot ideální. Další možností je okrasný strom. Ten zastřiháváme podobně jako živý plot. Shora sestříháváme větve ve výšce okolo tří metrů, zespodu odstraňujeme pouze suché. Pokud lísku pěstujeme pro její výtečné plody (lískové ořechy), necháme ji povyrůst do výšky. Od země prořezáváme mladé a suché výhonky, vzrostlejší necháváme. Musíme pouze dávat pozor na přehuštění větví. Tím se nám sníží úrodnost.

Corylus avellana je odrůda, která je pěstovaná převážně pro svůj vzhled. Má tenčí kroucené větvičky. Někdy může připomínat okrasnou vrbu. Tato odrůda má také chutné oříšky. To je jeden z důvodů, proč mít tento strom na zahradě. Při pěstování pro ořechy si musíme dát pozor na veverku, která nám může zlikvidovat celou úrodu, nebo na nosatce lískového. Tento dlouhonohý brouk způsobuje červivost ořechů. To poznáme podle dírky na oříšku, která je veliká asi jako hlavička špendlíku. Tyto stromy vám můžou poskytnout bariéru pro ochranu soukromí a zároveň chutné plody. Pěstování je velice nenáročné, proto lísky dokáže vypěstovat téměř každý.

 

Autor: Radim Dvořák© Bo Valentino - Fotolia.com