Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Lisujeme hrozny

10.10.2013 16:50

VinioceNastal čas, kdy je většina vinohradů obsypána zelenými, zlatavými nebo fialovými bobulkami. Pokud už jsou zralé, tak nás čeká další práce - lisování. Pokud nemáme vinohrad, neznamená to, že si nemůžeme udělat vlastní víno nebo burčák. Víno na lisování si můžeme také zakoupit. Lze je zakoupit okolo 20 Kč za kilo. Pokud jsme si opatřili víno, můžeme se pustit do práce. Nejdříve bychom si měli nachystat vše, co budeme potřebovat. Nejdůležitější je lis a drtička. Pokud nemáme, zapůjčíme si. Pokud chceme zakoupit, měli bychom si nachystat okolo deseti tisíc korun za nové, okolo pěti tisíc v bazaru. Dále budeme potřebovat dva vandlíky a nějakou tu bedýnku s plným dnem. Počet záleží na množství hroznů, které lisujeme.

                Nyní máme vše nachystáno. Přes drtičku rozemeleme hrozny do vandlíku. Pokud je jich hodně nemocných, tak je vybíráme. Pokud je nevybereme, změní nám chuť vína na hořkou. Jakmile naplníme vandlík rozdrcenými hrozny, vložíme je do lisu. Ten naplníme do tří čtvrtin a lisujeme. Tekutinu, která nám z lisu vytéká – nejlépe do dalšího vandlíku, pak lijeme přes sítko do nádob, ideálně demižonů.  Ty před naplněním vysíříme.  Tím docílíme toho, že se víno nebude kazit. Pokud už nejde lis utáhnout, počkáme aspoň pět minut a zkusíme znova. Víno povolí a my můžeme dál lisovat, toto opakujeme několikrát. Slisované víno nevyhazujeme. Vložíme jej do bedýnky, kterou doplníme vodou tak, že vytvoříme ze slisovaných hroznů hustou kaši. Z této kaše pak budeme lisovat „druhák“.

                Jakmile vylisujeme všechno víno, pustíme se do druháku. Jako první vezmeme přepravku, která je v klidu nejdelší dobu. Víno tak mělo čas natáhnout vodu. Tuto směs lijeme do lisu a opět lisujeme. Takto pokračujeme, dokud nemáme vše vylisováno. Druhák pak lijeme do demižonů zvlášť. Nemícháme jej s prvákem. Mošt vzniklý z druhého lisování bude méně sladký a bude se muset více dosladit cukrem. Nyní změříme cukernatost a podle toho doslazujeme. Momentálně si můžeme vychutnat výtečný mošt a za několik dalších dnů nám z moštu vznikne burčák. Z toho pak budeme několik měsíců tvořit víno.

                Nakonec všechny použité věci omyjeme, dokud nám na nich hrozny nezaschly. Pokud zaschnou, jdou velmi špatně odstranit, především z lisu. Plastové lavóry a přepravky jdou umýt snáze, proto dáváme přednost mytí dřeva. Vše důkladně osušíme a následně uskladníme.

 

Autor: Radim Dvořák foto Fotolia