Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Lýkovec není jen dřevokazný brouk

03.02.2014 15:40

LýkovecLýkovec je keř, který je jedovatý a patří do čeledi vrabečnicovité. Je nižšího vzrůstu, dosahuje výšky od 30 do 150 cm. Jedná se o zelený opadavý keř, který kvete velmi brzy, a to ještě než se mu začnou tvořit listy. Často jej můžeme vidět kvést již nyní, kdy většinu republiky stále ještě pokrývá sníh. Květy jsou trubkovité, silně voní. Nejčastěji se setkáme s růžově zabarvenými květy. Jedná se o pohostinný lesní druh, který se vyskytuje na území téměř celé Evropy. V České republice se vyskytují dva druhy, oba jsou vzácné. Lýkovec jedovatý je pozorovanou rostlinou. Je známo, že čím výše roste, tím více se vytahuje za sluncem. Lýkovec vonný je velmi nízký druh. Jedná se o kriticky ohrožený druh. Roste v teplejších oblastech ve světlých listnatých lesích.

                V zahradách patří tyto rostliny mezi evergreeny. Především díky době kvetení, která je od konce ledna do dubna. V zahradnictví můžeme nalézt spoustu kultivarů. Každý má jinak načasované květenství. Proto, pokud chceme odrůdu s brzkým květem, je dobré se zaměřit na konkrétní šlechtěnou odrůdu. Tou je například kultivar Lýkovce jedovatého, Ruba.

  • Kultivary: Ruba - brzy kvete, Alba - bílé květy, Variegatu - světle růžové květy bíle žíhané, Daphne laureola - lýkovec vždyzelený, Daphne alpina - bohaté bílé květy a kvete od dubna do června, Daphne arbuscula - neopadavý s růžovými květy, výjimečně bílými.

Keříky pěstujeme v pohostinných částech zahrady s dostatkem světla. Nikdy by neměl převládat stín a přítmí. Výborně se hodí do skalek. Často jsou totiž velmi nízkého vzrůstu a jen pomalu se rozrůstají. Díky této vlastnosti je lze pěstovat i v květináčích. Lze je lehce zaštipovat a tvarovat. S touto činností bychom to však neměli příliš přehánět. Pozor však na děti - tyto rostliny v květech obsahují prudký jed. Ten obsahují nejen květy, ale i plody a listy, také větvičky. Proto bychom měli s tímto děti srozumět a držet je od těchto rostlin dál. Pokud máme vhodné místo pro tyto rostliny, určitě bychom je měli na zahradě zasadit. Už nyní nám rozzáří zahradu krásnými květy, přes rok se stanou krásně zelenými keříky.

 

Autor: Radim Dvořák © Henrik Larsson - Fotolia.com a www.stromy.info