Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Mapování výskytu invazivních druhů rostlin

04.01.2012 11:25

Karlovarský kraj zmapuje výskyt invazivních druhů rostlin na území kraje. Mapování je předehrou připravovaného projektu plošné likvidace invazivních rostlin, v první řadě bolševníku velkolepého, ale i křídlatky a netýkavky. Jen zmapování výskytu má přitom stát asi šest milionů korun.
Zakázka bude rozdělena do devíti částí. Celkově by ale mělo jít o rozlohu 28.000 hektarů, na které by se měl zjistit výskyt a rozšíření invazivních rostlin.
Zatímco na likvidaci bolševníku a dalších přemnožených rostlin chce kraj získat dotaci, mapování bude hradit částečně z vlastních prostředků, částečně z peněz obcí a měst, které se k projektu připojí. Finančně ale pomůže i Povodí Ohře nebo Sokolovská uhelná.
Náklady na likvidaci přemnožených invazivních rostlin mohou vyjít na desítky až stovky milionů. Odhad nákladů bude vycházet právě z výsledků mapování. Mělo by se provádět v příštím roce, v období, kdy rostliny vyraší.
Karlovarský kraj chce využít zkušenosti z pilotního projektu plošné likvidaci bolševníku, který připravila radnice v Mariánských Lázních a už jej realizuje. Efektivní je přitom pouze plošná likvidace, protože při vynechání jednoho, byť malého území se invazivní rostliny během několika let opět rychle rozšíří do okolí.
Například v případě bolševníku patří Karlovarský kraj k nejpostiženějším. Z kraje se také zřejmě začal rozšiřovat poté, kdy jej jako okrasnou rostlinu přivezl z Ruska kníže Metternich a vysadil v zahradnictví parku u svého zámku v Kynžvartu.