Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Masožravé rostliny

07.04.2013 14:16

Jakmile se na jaře vrhneme do pěstování plodin, rychle se nám plní vnitřní parapety. Spousta květináčků plných zeminy a klíčící zelené rostlinky. Sem tam se však stane, že máme volné parapety a zbývá nám spousta místa na předpěstovávání nebo sázení. V tomto případě máme spoustu možností. V současné době je v obchodech na výběr obrovské množství semínek. Semínka, která nám vyklíčí snadno, nebo semínka tropických rostlin, které vyklíčí jen zkušeným pěstitelům. Jedna z těch náročnějších rostlinek je masožravka. Tato čeleď je u nás velice známá jako pokojová rostlina, spousta těchto rostlin však žije i ve volné přírodě. Typická pro česká vřesoviště je rosnatka, ta je mezi masožravými rostlinami také nejznámější. Dále v České republice rostou zástupci bublinatek a tučnic. V květináči nejčastěji nalezneme rosnatku, avšak vypěstovat ji není nic jednoduchého.

Rosnatky jsou závislé na vodě; jelikož ve volné přírodě rostou ve vřesovištích, potřebují rašelinu, která nevyschne. Prvním krokem je tedy pořízení pytle rašeliny. Dále je potřeba pořídit květináč, ve kterém budeme rostlinku pěstovat. Neměl by být moc vysoký. Poslední, co potřebujeme, abychom si tuto rostlinku mohli vypěstovat, jsou semínka. Ty seženeme ve specializovaných obchodech nebo na internetu.

Rašelina, semínka a květináč.

Pokud máme vše potřebné, stačí jen nasypat do květináče rašelinu. Nyní jen lehce zatlačíme semínka do rašeliny, ale ne moc hluboko, aby semínka vyklíčila. Dalším předpokladem pro vyklíčení semínek, je dostatečná vlhkost, ta je typickým znakem pro tyto rostliny, které rostou ve volné přírodě. My tento požadavek rostlinkám dopřejeme pomocí igelitu přetaženého přes okraje květináče. Tím zároveň urychlíme klíčení. Jakmile nám rostlinka povyroste, což může trvat i dva měsíce, musíme dávat velký pozor na vyschnutí rašeliny. Pokud k tomu dojde, rostlinka nám uhyne. Pokud všechny tyto body dodržíme, rostlinka nám bude krásně růst a jakmile vyroste do své plné krásy, bude nás zbavovat létavého hmyzu v našem domově. Pokud chceme urychlit růst, můžeme rostlince pomoci dokrmováním. Stačí na ni položit nějakou mrtvou mouchu nebo komára a rosnatka se o zbytek postará.

Samozřejmě pokud chceme pěstovat rostlinku v teple domova, můžeme zasadit i jiné než domácí druhy. Kromě rosnatek jsou také známé bublinatky, mucholapky, stylity, tučnice a špirlice. Všechny však potřebují stále vlhkou půdu.

 

 

 

Autor: Radim Dvořák