Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Množení trvalek

25.09.2013 12:19

Trvalky a letničkyZahrada se pomalu připravuje na zimu a to znamená, že většina rostlin, stromů a keřů, které nám celé léto dělaly radost svými nádhernými květy, odkvetla. Právě po odkvětu je nejlepší doba rozšířit náš květinový záhon. Nastává totiž čas množení trvalek. Trvalky jsou rostliny, které můžeme na zahradě nechat několik let a ony nám stále pokvetou. Přezimují tak, že nadzemní část uhyne, živiny se stáhnou do podzemní části. Ta v podzemí v klidu přezimuje a na jaře či v létě nám z ní vyroste nová zdravá rostlina.

  • Trvalky můžeme množit semeny nebo dělením trsů, roubováním nebo řízkováním.

Semínka trvalek si můžeme koupit, což může být někdy poměrně nákladné. Mnohem jednodušší způsob je sběr ve volné přírodě. Při procházkách můžeme narazit na spoustu trvalek, stačí zaostřit a kolem trsu nalezneme semínka. Tato semínka vložíme do truhlíku, kde je necháme vyklíčit. Tato metoda je zdlouhavější. První rok totiž takto vypěstovaná trvalka příliš neroste. Soustředí se na vývoj. Až od druhého roku se pustí do růstu a květu naplno.

Další možností je dělení. To provádíme opatrně, abychom nepoškodili matečnou rostlinu. Z matečné rostliny oddělíme část, která má dobře vyvinutý kořenový systém. Takovouto část rostliny zasadíme na dané místo, kde chceme zahradu rozzářit krásně kvetoucí trvalkou. Neměli bychom příliš dlouho čekat. Čím později rostlinu přesadíme, tím méně času na zakořenění bude mít.

Trvalky bez oddenků lze také množit, a to řízky. Jaterníky, sasanky nebo koniklece mají na kořenech pupeny. Ty odebereme a uskladníme. Nyní by z nich totiž nic nebylo. Uskladníme na suchém místě. Pupeny pak na jaře zasadíme. Nadzemní řízky se hodí pouze do domácnosti nebo skleníku. U řízku odstraníme listy ve spodní části, zasadíme do substrátu, který je dostatečně propustný. Následně zalijeme. Substrát musí být stále vlhký a rostliny budou vyžadovat i dostatečnou vzdušnou vlhkost. Toho docílíme rosením nebo přikrytím celofánem.

Tyto rostliny se nám krásně rozrostou a budou nám dělat radost několik let. Některé rostliny přímo dělení vyžadují. Například kosatce po dvou až třech letech potřebují rozsadit, což provedeme právě dělením. Rostliny pak mají více prostoru a lépe se jim daří. Nejideálnějším místem pro rozšíření druhů na naší zahradě je zahrádka našeho souseda, ten může mít záhon plný zajímavých druhů. Stačí jen zazvonit a požádat o část rostliny.

Autor: Radim Dvořák a  www.letnicky.com/