Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Množíme keře

20.04.2013 19:29

Keře - malinyKeře jsou na zahradě nezbytnou součástí. Proč bychom měli mít na zahradách keře? Keře jsou jedno z pater rostlinné říše, pokud máme v zahradě stromy a květiny, chybí nám zde prostřední patro. Tato absence je pak znatelná. Je narušen chod zahrady, keře jsou totiž často úkrytem zástupců zvířecí říše. Když nám tedy chybí keře, chybí nám i obyvatelé keřů. Následovat může přemnožení jednoho druhu, jelikož nám chybí na zahradě predátor. Keře však nejsou jen úkrytem. Stále častěji se na zahradách pěstují keře kvůli svým plodům. Jsou to zejména rybíz, maliny, ostružiny a angrešt. Nyní přichází čas, kdy si můžeme rozšířit základnu těchto keřů.

Tyto keře můžeme množit hřížením nebo kopčením. Co bychom si měli nachystat na tyto varianty množení keřů? Určitě budeme potřebovat zahradnické rukavice, keře totiž většinou mívají trny. Proto je lepší mít rukavice pogumované. Dále bychom měli mít při ruce zahradnické nůžky, rýč a dostatek vody.

Zahradnické nůžky a pogumované rukavice jsou nezbytnou součástí.

První variantou množení keřů je kopčení. Tento způsob je poměrně snadný. K mladým letorostům přihrneme hlínu, která je lehčí a provzdušněná. Letorost zčásti zasypeme zeminou a čekáme, až zakoření. Jakmile nám keř zakoření, opět výhonky obnažíme a rychle oddělíme, za pomoci zahradnických nůžek. Než nové keře ustřihneme, měli bychom si nachystat místo, vykopat díru a prolít ji vodou. Po ustřižení ihned sázíme, zamezíme tím uschnutí keřů. Tento způsob se hodí především pro rybíz, maliny a ostružiny.

Kopčením angrešt nerozmnožíme.

Druhým způsobem je dělení hřížením. Tento způsob je zdlouhavější, ale nenáročný. Pokud myslíme na množení už rok dopředu, je to ideální způsob, jak si keře namnožit. Rostlinu v prvním roce hodně sestřihneme. Docílíme tím koruny s dlouhými tenkými výhony. Nyní stačí pouze dlouhé výhony ohnout a zapíchnout do země. Dokud výhony neustřihneme, bude je živit matečná rostlina a od nás nebudou vyžadovat žádnou zvláštní péči. Následuje oddělení za pomoci zahradnických nůžek. Tento způsob je vhodný pro všechny zmíněné keře, především pro angrešt.  Hřížení je vhodné využít při výsadbě keřů okolo keře původního. Tím vynecháme zdlouhavé přesazování odnoží. Nyní stačí počkat, až se keře zasypou drobnými bobulkami, pro které je pěstujeme.

 

Autor: Radim Dvořák © Konstantin Sutyagin - Fotolia.com