Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Na zahradě se bez pořádného nářadí neobejdete

04.07.2013 18:22

Pokud patříte k těm šťastnějším majitelům nemovitostí, kteří mají u domu střední nebo velkou zahradu, jistě dříve či později narazíte na problém s její údržbou.  Pokud bydlíte v řadovce, a Vaše zahrádka je jako dlaň, dá se spousta věcí udělat tím nejjednodušším zahradnickým nářadím - nůžkami, hráběmi, a lopatkou. Pokud  však je Vaše zahrada je o něco větší, a nebudete chtít u její údržby trávit mládí, je potřeba vybavit se pořádným nářadím.

Typickým příkladem jsou živé ploty. Jistě si každý z Vás vzpomene na film s Voskovcem a Werichem na jejich stříhání živého plotu. Pokud dobře vzpomínáte, používali ruční zahradnické nůžky na živé ploty.  Kdo si někdy zkusil stříhat živý plot ručními nůžkami, jistě dá příště přednost těm elektrickým - tak obrovský rozdíl v námaze uživatele i celkovém výsledku je.  V zahradní technice nastal obrovský pokrok, a tak dnes můžete vybírat nůžky na živé ploty s elektrickým nebo benzínovým motorem, a různou délkou lišty.

Při jejich výběru velmi záleží na tom, jakou délku plotu máme, a jakým druhem dřeviny je živý plot tvořen. Pokud máme několik málo metrů z nízkého tavolníku, je možné vzít ty nejjednodušší elektrické zahradní nůžky, třebas i s krátkou lištou. Pokud ale máme plot delší, přemýšlejte, jak moc praktické je za sebou táhnout přívodní elektrický kabel a zda by nebyl lepší model s benzínovým motorem.  O benzínovém motoru bychom měli přemýšlet i , pokud je plot tvořen nějakou silnější dřevinou - například habrem. Pokud je totiž plot již starší, jednotlivé silné větve už elektrické zahradní nůžky nezvládnou , a zasekávají se. U benzínových plotostřihů, zvláště pak se silnějšími benzínovými  motory toto riziko nehrozí, a bez obav se můžete pustit i do úprav staršího habrového živého plotu.

Navíc u těchto benzínových verzí je možné u silnějších modelů připojit nástavec, kterým můžeme zastřihnout i vysoké ploty , a to až do výšky 2-3 metrů. Pohodlné stíhání takového plotu ze země jistě ocení každý majitel.

Fotogalerie: Živé ploty