Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8424


Nepořádek na zahradě

01.06.2015 17:41

Nepořádek na zahraděPokud máme po rekonstrukci starého domu nebo jsme si starý dům koupili a pustili se do jeho opravy, často nás překvapí hromady starých neužitečných věcí, které se mohou povalovat na půdě, zahradě nebo v pokojích. Často si potom klademe otázku, co s těmito věcmi, jak se jich zbavit. Než všechno vyhodíme, měli bychom hromadu protřídit a uschovat věci, které můžeme vhodně využít na zahradě.

  • VANA – ve starých domech často narazíme na samostatně stojící litinovou vanu. Než ji odvezeme do šrotu, mohli bychom ji zkusit využít jako doplněk v zahradě. Vzhled vylepšíme, buďto vanu pouze obrousíme, nebo nabarvíme barvami, které jsou na nátěr tohoto materiálu určené. Využít ji můžeme jako venkovní koupací vanu. Důležité je správné upevnění vany. Pod nohy umístíme dlaždice, které vyrovnáme tak, aby byla napuštěná vana v rovině. Dále vytvoříme odtok. Pod výpustí vany vytvoříme korýtko, kterým voda odteče do záhonu nebo do zahrady. Výhodou této vany je, že se v ní rychle ohřeje voda. Dále můžeme tuto vodní nádrž věnovat rostlinám. Pokud zasadíme do vany lekníny či orobince, vytvoří nám krásný estetický prvek v zahradě. Docela jistě ji také budou využívat ptáci jako napajedlo.
  • ŽELEZNÉ TYČKY – hodně věcí, které nalezneme ve starém domě je zpevněno železnými tyčemi. Povalují se zde trubky a tyče všech velikostí, ty můžeme také schovat. Později je lze využít jako oporu pro uchycení dřeva, například při výrobě ohrady pro kompost. Dále je můžeme využít jak oporu v zeleninovém záhoně - u rajčat a jiných vysokých plodin, které by se mohly zlomit. Jako oporu je můžeme využít i u čerstvě zasazených stromků a keřů. Výhodou oproti dřevěným tyčkám je výdrž. Konce určitě neshnijí.
  • STARÉ POSTELE – staré postele lze v zahradě výborně využít. Konkrétně rošty. Ty mohou být dřevěné nebo kovové. Kovové můžeme využít jako oporu pro popínavé druhy rostlin. Dřevěný rošt můžeme opracovat a využít při stavbě pergoly.
  • STARÉ TRÁMY -  ty můžeme spálit. Pokud však máme zahradu ve svahu, lze je opracovat, natřít ochrannými prvky a využít jako opěrnou zídku. Dále je můžeme využít při tvorbě zahradního schodiště. V neposlední řadě je to výborný stavební materiál na již zmiňovanou pergolu.
  • BOBROVKY – staré bobrovky lze také využít. Pokud už se nevrátí na střechu, můžeme z nich vytvořit drobný plůtek okolo zeleninového záhonu. Takto vytvoří pohlednou bariéru proti plevelu. Pokud jsme zrušili starou betonovou dlažbu a vyměnili ji za novou, využijeme starou na chodníčky. Na často používaných cestách se tráva neudrží, proto zde vytvoříme dlážděný chodníček. V zeleninové zahrádce se také potřebujeme pohybovat, proto vytvoříme chodníčky i zde.

Pokud využijeme co nejvíc starého materiálu, můžeme si zkrášlit zahradu bez velkých finančních nákladů.

Autor: Radim Dvořák  © Michael Tieck - Fotolia.com