Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Nová kompostárna u Plzně

26.06.2011 13:19

Až 10.000 tun biologicky rozložitelného materiálu, zejména trávy, listí, slámy, pilin, větví i vodárenských kalů pojme ročně nová kompostárna v areálu skládky odpadů v Chotíkově u Plzně. Největší kompostárnu v Plzeňském kraji zřídila společnost Eliod servis za zhruba 15 milionů korun. Kompostárna bude produkovat materiál pro zavážku rekultivovaných ploch, později i jakostní kompost pro zahradnické účely.
Kompostárna stojí na desítkách metrů uloženého odpadu v rekultivované části skládky. Betonová plocha pro ukládání biologického materiálu má 2900 metrů čtverečných, dalších 2000 metrů čtverečných je určeno pro dozrávání kompostu a 600 metrů čtverečných je ještě připraveno pro druhou etapu.
Zařízení bude využívat sama firma Eliod jako koncové zařízení pro část svých služeb v oblasti odpadového hospodářství, měla by sem putovat také tráva posečená v Plzni. Zpracovávat by se zde mohl i bioodpad z popelnic na separovaný sběr.
Kompostárna může vyrábět jakostní zahradnický kompost pouze z dobře tříděných bioodpadů bez příměsi jiných materiálů. V opačném případě vzniká materiál vhodný pro rekultivaci. Na dozrání takového nejakostního kompostu stačí rok a vzniklý materiál se bude používat jako zavážka na rekultivované plochy skládek či bývalých lomů. Zahradnický jakostní kompost zraje dva až dva a půl roku a firma ho začne produkovat, až bude mít dokonale vytříděný materiál. Po několika měsících uložení na betonové ploše se materiál přeloží k dozrávání na vedlejší prostranství.
Plzeňský kraj bývá druhý v ČR ve třídění odpadu, ale likvidace bioodpadu se zatím moc nedaří. Investor založením kompostárny vytrhl kraji trn z paty. Kompostárna je spolu s plánovanou spalovnou, jež má stát na dohled, důležitým krokem k likvidaci komunálního odpadu v kraji. Zatím se totiž nedaří plnit krajský plán nakládání s odpady, který mimo jiné stanovuje snižování biologicky rozložitelného odpadu ukládaného na skládky.